Гражданите и бизнесът могат да решават спорове извън съда в 5 нови центъра за медиация

Гражданите и бизнесът могат да решават спорове извън съда в 5 нови центъра за медиация
Съдия Марин Маринов, председател на ОС-Варна и Милена Първанова, снимка:МП

Трудов спор за обезщетение е приключил успешно с извънсъдебна спогодба, чрез процедура по медиацията в центъра за медиация във Враца. Това стана ясно в четвъртък по време на пресконференция по повод успешното приключване на проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“, финансиран от Оперативна програма „ Добро управление“, съобщиха от Министерството на правосъдието. 

В Окръжния съд - Враца е оборудван един от петте центрове за медиация по проекта на Министерството на правосъдието в партньорство с Висшия съдебен съвет. Останалите се помещават в сградите на Окръжните съдилища във Велико Търново, Добрич и Сливен и в сградата на адвокатската колегия в Пловдив.

„Централизираният електронен портал за медиация, разработен също по проекта, е въведен в експлоатация на 24 юни 2020 г.“, обясни ръководителят на проекта Милена Първанова и допълни, че от тогава до сега има 11 заявления за вписване в Единния регистър на медиаторите и за  промени в обстоятелствата. Подадено е и първото заявление за инициране на процедура по медиация.

Порталът mediation.mjs.bg осигурява достъп до публичната част на единния регистър на медиаторите, включващ и организациите за обучение на медиатори.  Съдържа още безплатен модул за провеждане на онлайн медиации, като всеки може да попълни електронно заявление за процедура по медиация и да избере медиатор от регистъра. За гарантиране на легитимността на електронната онлайн процедура всички действия на страните, медиаторите и пълномощниците се извършват с квалифициран електронен подпис. Електронно се реализирани и съпровождащите документи - декларации за безпристрастност и неутралност и споразумения за започване и приключване на медиация.

„Медиацията е успешна, когато предхожда съдебния спор. Гражданите трябва да участват активно в решаването на техните спорове. Като съдия поощрявам страните да използват тази извънсъдебна процедура. Тя е по-дискретна и по-щадяща за страните“, каза председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов. 

По думите на адвокат Албена Комитова, медиацията е средство за адекватно решаване на спорове, поставени са добри основи и е необходимо да продължи координацията между институциите, с цел създаване на култура за медиация и още по-широко популяризиране на метода сред обществото.

Центърът за медиация във Враца

Центърът за медиация в Добрич

Центърът за медиация в Пловдив

Цацаров отговори на Антикорупционния фонд и медии: Като главен прокурор съм спазвал закона, не разпространявайте клевети

Предишна новина

Съдебни охранители протестират за допълнителни средства и повече служители

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.