Граждани атакуват в съда винетките за 2016 г.


Протестиращите срещу високата цена на винетките продължават атаката в съда. Трима пловдивчани ще подадат искови молби във Върховния административен съд срещу новите винетки за движение по пътищата, предаде БТВ. Според гражданите не са спазени задължителните срокове за обнародване на графичния дизайн на винетките в "Държавен вестник" и заради това е възможно те да отпаднат.
Според известния адвокат Михаил Екимджиев, има вероятност влизането в сила на новите цени на винетките да бъде отложено с една година, предаде Nbox.bg. По думите му то може да се случи, ако са нарушени записаните в Закона за пътищата срокове. "Искове за това могат да бъдат отправени към Върховния административен съд. Там магистратите трябва да преценят дали изпращането на графичното оформление в "Държавен вестник" е спазило закона", уточни Екимджиев.
В Закона за пътищата е записано, че "Председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" одобрява със заповед графичното оформление на различните групи и видове винетки. Заповедта за графичното оформление на различните групи и видове винетки за съответната година се обнародва в "Държавен вестник" в срок до 30 ноември на предходната година". От АПИ обаче съобщават, че при отпечатването на винетните стикери, са спазени всички административни процедури. "От Агенция "Пътна инфраструктура" е издадена заповед РД 111255 от 21 октомври.
В брой 87 на "Държавен вестник" от 10.11.2015 г. се обнародва графичното оформление на различните групи и видове винетни стикери, съобщават от АПИ. Проверка на ДУМА в брой 87 на "Държавен вестник" показа, че там е публикувана заповедта на председателя на АПИ Лазар Лазаров, с която той одобрява графичното оформление на различните групи и видове винетни стикери за 2016 г. Не е качен никъде обаче графичният дизайн на винетките, затова са незаконни, обясни един от протестиращите. Това, което трябва да се изясни, е дали заедно със заповедта за одобрение от шефа на АПИ на новите винетки е трябвало да бъде публикувано и тяхното ново графично оформление.
Предположението, че винетките може да се окажат незаконни, взриви социалните мрежи, а Антон Дончев, който е един от организаторите на протестите, заяви вчера пред БТВ, че ще заведе искова молба във Върховния административен съд, за да обори влизането в сила на новите стикери. "Вече пуснахме сигнал до омбудсмана на републиката Мая Манолова. Сега подготвяме документите за Върховния административен съд", заяви Дончев. Според протестиращите хората масово няма да си купуват винетки.
Решението на кабинета да повиши цените на винетките предизвика вълна от гражданско недоволство в страната и протести. Според новите разпоредби годишна винетка ще струва 97 лв., месечна 30 лв., а седмична 15 лв.

Закъснението не може да доведе до отмяна на новите цени

Председателят на УС на пътната агенция не е изпълнил в срок своето задължение, да издаде заповед за утвърждаване на графичните образци на новите винетни стикери. Той е направил това с 10 дни закъснение, но това не може да служи като основание за обявяване на незаконност на новите винетки или новите им цени, коментира вчера във Видин националният омбудсман Мая Манолова. Тя пое ангажимент да отправи препоръка към Агенция "Пътна инфраструктура" и на министъра на регионалното развитие да дадат ясен отчет как се харчат парите от винетни такси и какви са перспективите за подобряване на пътната инфраструктура през 2016 година.

Oтворени врати в съдилищата в страната

Предишна новина

Промените в Конституцията на трето четене в парламента

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.