Гони си интереса: Серийният убиец Митко спука държавата от присъди


Докато лежи в килията на затвора в Стара Загора, серийният убиец от Харманли Митко Харакчиев съди държавата ни, та се къса. И печели. В момента той изтърпява доживотна присъда за 2 убийства и 2 опита за екзекуции. Откакто Хасковският окръжен съд го прати зад решетките през 2001 г., Харакчиев успя да спечели 3 дела срещу българската държава - 1 в Страсбург и 2 в страната ни.

Преди по-малко от месец серийният убиец от Харманли Митко Харакчиев постигна триумфа на живота си зад решетките - спечели дело срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказания". Стори го от килията на Старозагорския затвор, а решението е на Административния съд от същия град. Становището на магистратите е, че ведомството трябва да плати 1000 лева обезщетение на Харакчиев. Искът е по Закона за отговорността на държавата и общините срещу управата на Старозагорския затвор, която за период от пет години не е осигурявала ежедневно провеждане в рамките на час и половина на културно-информационни мероприятия с Харакчиев. З

атворникът твърди, че лишаването му от участие в беседи, лекции, дискусии и т. н. му причинили неудобство и дискомфорт, напрегнатост, тревожност, нервност, депресивни състояния, емоционален дисбаланс, отчаяние и т. н. тегоби.

От управата на затвора обясняват, че на Харакчиев, който е настанен в единична килия в зона с повишена сигурност, е осигурена възможност да разполага със собствен телевизор, радиоапарат, електронни игри, както и да ползва служебен DVD плейър за два филма седмично, осигурени по негова заявка. Графикът му обаче не включва време за провеждане на мероприятия от културно-информационно естество, съобщава "Марица".

Според съда Закона за изпълнение на наказанията задължава затворническата администрация да осигури ежедневно, в рамките на час и половина, провеждане на културно-информационни мероприятия под формата на беседи, лекции, дискусии, диспути, при организирането на които се използват материали от пресата, интернет, справочни издания, енциклопедии, научнопопулярни издания, телевизионни предавания и стенен затворнически печат или радиопредавания.

Пак през юли т. г. харманлиецът с християнски имена успя да докаже пред родните магистрати, че е мюсюлманин. Това се случи, след като преди това Митко подаде жалба пак пред Старозагорския административен съд. В нея затворникът твърди, че изповядва исляма от 2003 година и се самоопределя като мюсюлманин, който спазва стриктно изискванията на религията си. В същото време, според оплакването на Харакчиев, началникът на панделата бездействал, като не е вписал в затворническото му досие този факт и не му е осигурил храна, която е позволена на мюсюлманите.

Безспорен успех харманлиецът постигна през ноември м. г. Тогава Министерският съвет излезе с постановление, че на Харакчиев трябва да бъдат изплатени 9600 евро в изпълнение на решение на Европейския съд по правата на човека по дело срещу България, заведено от обитателя на доживотна килия в Старозагорския затвор.

Става дума за ключово решение на евромагистратите, с което Страсбург обяви най-тежката присъда в България доживотен затвор без право на замяна за нехуманна. Според институцията тази присъда нарушава чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека, която провъзгласява, че "никой не може да бъде подложен на изтезания или на нечовешко и унизително отношение или наказание".

Решението е взето по делото на "Митко Харакчиев и Людовик Толумов срещу България", водено от адвокатите Михаил Екимджиев и Снежана Стефанова. Митко Харакчиев е осъден на доживотен затвор без право на замяна, а Людовик Толумов на доживотен затвор. Двамата търпят наказанията си за повече от едно убийство и множество кражби. И Толумов, и Харакчиев са се жалвали от унизителните битови условия в затворите, където са настанени. Така държавата ни (разбирай ние - данъкоплатците - б.а.) трябва да плати на серийния убиец от Харманли 4000 евро за нехуманните условия в затвора в Стара Загора. Толумов ще трябва да получи от държавата 3000 евро за условията в пловдивския зандан. На двамата доживотници трябва да бъдат признати и разноските по делата от по 5600 евро.

Освен тези 3 дела, затворникът Харакчиев води още 197 дела срещу държавата по поводи, свързани с пребиваването му зад решетките. /Блиц

Ген. Шивиков ще е независим кандидат-кмет

Предишна новина

Топмениджъри от ВТБ чакат цяла нощ в бивак да ги спасят

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.