Глоба от стотици хиляди евро заплашва България, ако не се справи с мръсния въздух


Глоба от стотици хиляди евро заплашва България, ако в кратки срокове не се справи с вредите от голямото количество фини прахови частици, след като бе осъдена от Съда на Европейския съюз заради замърсения въздух в градовете, заяви в предаването "Неделя 150" адвокат Михаил Екимджиев. По думите му бедността на държавата не може да е аргумент, че не са взети адекватни мерки:

В мотивите на решението в прав текст се казва: "Вие от 2007-ма година добре знаете какво трябва да правите, но някаква симулация, някаква имитация на мерки са предприети едва в края на 2015-та година". Някакви мерки по места се вземат, но липсва централизирана национална политика за ограничаване на вредните емисии. Има перверзна политика на социално подпомагане. На социално слабите им се дават ваучери и помощи за закупуване на въглища. Най-високи в България са данъците на новите коли, които са най-екологично чисти. Пирамидата на данъците е обърната наопаки от гледна точка на екологичните стандарти.

Адвокат Екимджиев подчерта, че България трябва да убеди Брюксел, че има политическа воля да спази екологичните стандарти:

България има време да реагира, особено ако убеди комисията, че тя има добрата политическа воля да го направи. От тези централизирани държавни стратегии единственото нещо, което се прави сравнително системно, е санирането на блоковете в големите градове, но според мен то се прави с корупционни мотиви и затова силно се съмнявам, че ще се намери политическа воля за вземане на непопулярни мерки.

Глобиха стопанин, разхождал змия без каишка

Предишна новина

Проверяват имуществото на джигити със скъпи коли

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.