Главният прокурор ще се яви пред Комисията по правни въпроси

Главният прокурор ще се яви пред Комисията по правни въпроси

Главният прокурор Сотир Цацаров ще се яви в Комисията по правни въпроси, става ясно от дневния ред за заседанието й, което ще се проведе в зала № 238 на бившия Партиен дом.

Обсъждането (диалог) е на основание чл. 27 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който гласи: "Комисията по правни въпроси на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители". Макар да трябваше да е на всеки три месеца, това ще е първото явяване на Цацаров пред Правната комисия на НС от началото на работата на този парламент.

По инициатива на опозицията се очаква главният прокурор да информира депутатите за разследванията за "приватизационни престъления". Изслушването се провежда в контекста на анонсираните от депутати от ГЕРБ намерения за промяна на Конституцията, с която да отпадне давността за търсенето на отговорност при установяването на злоупотреби при приватизация на публично имущество.

Сотир Цацаров няма да може да бъде питан и да навлиза в конкретика, нито да разкрива подробности за разследванията по "криминалната приватизация". 

На 6-ти юни 2017 г. Конституционният съд (КС) обяви, че Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Решението стана възможно след искане на самия обвинител № 1, който сезира КС за разтълкуване на второто изречение на нормата на чл. 84, т. 16 от Конституцията, която гласи: "Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

В рамките на двадесет дни това е второто явяване на главния прокурор в Народното събрание. На 16 ноември 2017 г. Сотир Цацаров участва в заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Тогава обект на обсъждане бяха злоупотребите и незаконният износ на лекарства от страната, както и контрабандата на горива. Две седмици след изслушването на Цацаров, ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха престъпна схема за паралелен износ на медикаменти на стойност десетки милиони лева.

Въведената практика за явяване на главния прокурор в парламента отговаря на препоръките в Мониторинговите доклади на Европейската комисия за парламентарен и обществен контрол над дейността на държавното обвинение. 

Какво трябва да знаем за регистрацията на автомобили пред нотариус след 27.12.2017 г.?

Предишна новина

Българка съди Столична община за отказ да признае брака ѝ с жена

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Мечo Пух | нерегистриран
    3
    -1

    Очакваме пълна информация и взети мерки по изпълнението на приватизационния договор за БМФ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.