Главният прокурор потулил сигнал срещу Борислав Сарафов

Главният прокурор потулил сигнал срещу Борислав Сарафов

Борислав Сарафов: Винаги са ме забавлявали коментарите на обвиняеми лица

 

Винаги много са ме забавлявали коментарите на обвиняеми лица по мой адрес. Между другото, пионер в това отношение е Христо Върбанов, по прякор Ицо Папата, който онзи ден влезе в затвора да изтърпява 6-годишната си присъда. Това заяви в специален коментар за „Правен свят” заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по повод твърдените от Цветан Цветанов слухове за това какво се говорело в прокуратурата.

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов засипа прокуратурата с точно толкова обвинения, колкото му бяха повдигнати и на него в последните месеци. Прикриване на сигнали за вършени престъпления от прокурори, кадруване във Висшия съдебен съвет и проваляне на знакови дела са пороците, които открои Цветанов в интервю за бТВ тази сутрин. Тези обвинения той изрече като отговор на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който онзи ден каза, че Цветанов не е свещена крава за прокуратурата - също в интервю от телевизионния ефир. Борислав Сарафов каза, че няма нищо нередно в това Цветанов да бъде подслушван, ако това е в рамките на закона, а срещу него има повдигнати обвинения по три отделни производства.

Сарафов каза, че за него Цветанов "не е особено важен, той не е изключителен с нищо" и дори го сравни с "всеки дилър от "Надежда" и "Обеля", който вижда политическа поръчка в обвиненията срещу себе си. Това явно доста е подразнило ексвътрешния министър, който днес направи разкрития под формата на слухове в прокуратурата, които той бил чувал.

"Боби Сарафов все пак трябва да има предвид, че това, което говори, не съответства на истината и това, което говори, се чувства доста гузен от това, което може би той е правил. Той говори за тази свещена крава. Аз искам да задам въпроса: Има ли свещени крави в прокуратурата? Защото това, което говорят прокурори в момента, е, че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск, спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена, поне това говорят в прокуратурата и точно затова смятам, че е този растеж на Боби Сарафов последните няколко години", заяви Цветанов пред бТВ.

Той обаче не каза за какъв сигнал и какви престъпления става дума, защото не му били уточнили.

Друг аспект на обвиненията, които той отправи към прокуратурата, засяга лично главния прокурор Сотир Цацаров. Според Цветанов, обвинител № 1, заедно с Борислав Сарафов, помагат на депутата от ДПС Делян Пеевски да има "огромно, съществено влияние върху ВСС". Любопитно бе, че, за да даде пример как се осъществява това влияние, Цветанов заговори за срещи на Пеевски с Цацаров и Сарафов преди изборите за главен прокурор. Изборът обаче се състоя в края на 2012 г., когато още управляваше ГЕРБ и Цацаров бе фаворит тъкмо на Бойко Борисов и Цветанов, което те не са и крили.

"Ако се поинтересувате колко са срещите, които са направени по времето за избора на главен прокурор и заместник-главен прокурор между тях двамата – Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски, ще дадем отговор на това, което в момента вълнува българската общественост – кой?", заяви Цветанов.

По думите му, Пеевски контролира и управлява прокуратурата и данъчните и затова му казал, че ще има неприятности с тях, което се случило само 20 дни след това.

Другото обвинение към прокуратурата бе, че вината за провалените в съда шумни акции не била на МВР, а пак на държавното обвинение. Цветанов не приема констатациите, че той е печелил само PR-бонуси от акциите, а когато се провалят в съда, той се оправдава с това, че обвинителните актове ги внася прокуратурата, а съдът решава. На въпрос, как ще отговори на случая с ареста на Николай Цонев, делата, които последваха срещу него и множеството оправдателни присъди, Цветанов се оправда с бившия зам.-градски прокурор Роман Василев, който по времето на ГЕРБ дори бе награден от Цветанов с пистолет.

"Николай Цонев, знаете ли къде беше големият проблем? Проблемът беше в прокурора Роман Василев, който всъщност произнесе тези обвинения при задържането на това лице. Така, че в тази посока недейте веднага да интерпретирате и да казвате, че това са били някакви PR-акции", убедено каза Цветанов.

Пеевски: Цветанов ултимативно поиска Ася Петрова за заместник-главен прокурор

Малко по-късно през деня, в ексклузивно интервю за сайта pik.bg, Делян Пеевски отвърна на нападките на Цветанов и обяви, че бившият вътрешен министър е оказал натиск върху Цацаров за избора на Ася Петрова за заместник-градски прокурор. Според Пеевски, това станало в началото на 2013 г. на среща в кабинета на Цветанов, тогава все още вътрешен министър. Пеевски бил на среща с Цветанов, каквито срещи в този кабинет имал "многократно през годините". Тогава дошъл главният прокурор Сотир Цацаров и Цветанов започнал с исканията си.

"Първо - поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор. И по-скоро, поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста. Цацаров трябвало да осигури подкрепата във ВСС...

И втората тема - Цветанов поиска в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва...

Видях, че на главния прокурор никак не му стана приятно. Но Цветанов продължи с нова молба: искаше Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова... Цветанов каза, че много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода. Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви. В този момент им казах "довиждане", защото срещата ставаше откровено неприятна", разказва Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС казва още, че Цветанов поискал от него да осъществява чадър чрез медиите си върху престъпни босове, с които бившият вътрешен министър и ексшефът на ГДБОп Станимир Флоров били близки.

"Ами например за Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил. Да, сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие", обяснява още Пеевски.

Още по темата

Референдум по данъчната политика е юридически неиздържана идея

Предишна новина

Между емоциите и реалността остават подсъдимите по неясни обвинения

Следваща новина

Коментари

47 Коментара

 1. 47
  Стадо без падари и държава без стопани- Натурално откровение | нерегистриран
  0
  0

  http://www.youtube.com/watch?v=lPLBiudv1QQ

 2. 46
  кумецо | нерегистриран
  8
  0

  info111
  Рейтинг: 3785
  Неутрално 11 фев 2014 12:39 71
  -
  +Оценка
  +2
  До коментар [#67] от "Георги Георгиев":

  Да, и аз в началото видях някакв надежди и мислех по същия начин за Цветанов. И все още смятам, че ако трябва да избирам между двете злини (но този избор по принцип на мен ми е неприятен и непредпочитан), бих избрал все пак него.
  Но с времето се натрупаха няколко много сериозни въпроси. Няма да ги изреждам всичките, но ще дам примери.
  Цветанов винаги е говорил със суперлативи за Флоров, бивият шеф на ГДБОП. Нео повече - никой от тях не крие, че освен колеги са и отколешни и семейни приятели. И в това лошо няма. Излазоха налице приривани в МВР и службите с години факти за корупция и обвързаност на Флоровс престъпни лица и кръгове, има засечени - вкл. и със СРС-та негови разговори и как той да речем срещу 20.000 марки е предоставял информация от базаа данни на МВР и Интерпол за откраднати коли...И доста други неща.
  Но да речем, че и тези всичките неща и факти ти приемаш за недостатъчни и незначителни, както и за чадъра нд великотърновския антимафиот - тоест шеф там на БОП - мисля Орлин Тодоров, за престъпните действия и обвързаности на когото знае целия старопрестолен град, а вече и цяла България.

  Как обаче ти би обяснил факта, че същият Флоров САМО ТРИ ДНИ ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕ ДЕЛОТО НА АРЕСТУВАНИЯ (о разработван и следен от години) Брендо в италианския съд ЗА ДЪЛГОГОДИШНА ТЪРГОВИЯ С ТОНОВЕ НАРКОТИЦИ - С КОРАБИ И ЯХТИ, "великият професионалист" Флоров - по думите на приятеля му Цветанов НАПРАВИ С НИЩО НЕПРЕДИЗИКАНО НА ГЛЕД ИЗЯВЛЕНИЕ, ЧЕ ... "Брендо ОТДАВНА ВЕЧЕ НЕ СА ЗАНИМАВАЛ С ТЕЗИ РАБОТИ И СИ БИЛ ЛЕГИТИМЕН ЕДЪР БИЗНЕСМЕН И ИНВЕСТИТОР!"?
  И само да ти припомня, ако не знаеш, че аз и ти можем и да не знаем много по контрабандата на наркотици - традиционен бизнес на мафията, НО ФЛОРОВ ДЪЛГИ ГОДИНИ Е БИ ШЕФ НА БОРБАТА С НАРКОТИЦИТЕ!!!
  И какво точно означава публичното изказване на италиански магистрати и полицаи, че Брендо е стоял по-високо в йерарията на международната организирана престъпност от ... ИТАЛИАНСКАТА МАФИЯ?

  Кажи как - на фона на всичките тези ФАКТИ, ти лично тълкуваш факта, че Цветанов лично на времето НО САМО ПРИ ВИЗИТАТА НА ИТАЛИАНСКИ ОФИЦЕР-КАРАБИНЕР В БЪЛГАРИЯ, е бил принуден да съобщи за Брендо И ЧЕ ТОЙ Е ИМАЛ "ПЕВЦИ" В МВР, СЛУЖБИТЕ И ПРОКУРАТУРАТА, КОИТО СА ГО ИНФОРМИРАЛИ ЗА ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ ДЕЙСТВИЯ И ПЛАНИРАНИ АКЦИИ МИГНОВЕНО?
  Защо Цветанов съобщи всичките тези неща ЧАК ТОГАВА, КОГАТО БЕ ПОВЕЧЕ ОТ ОЧЕВИДНО, ЧЕ АКО НЕ ТОЙ, ИТАЛИАНСКИЯ КАРАБИНЕР ЩЕ ГИ КАЖЕ?
  Защо - като се хвали толкова много с голямото сътрудничество и приознание със западните служби НЕ КАЗА ЗА ДОКАЗАНИТЕ ИМ СЪМНЕНИЯ И ПОСЛЕ И ДОКАЗАТЕСТВА, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ, МВР И ПРОКУРАТУРА СА ПРОБИТИ И ЧЕ ИМА ДОРИ ПРИХВАНАТ ОТ ЗАПДНТЕ СЛУЖБИ РАЗГОВОР 2 ЧАСА СЛЕД СЕКРЕТНА СРЕЩА НА ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ ЗА ОПЕРАЦИЯ ЗА ЗАЛАВЯНЕТО НА БЕНДО ПРЕДИ ГОДИНИ, И ЦЯЛАТА ТАЗИИНФОРМАЦИЯ Е ЖИЛА ВЕДНАГА ПРЕДАДЕНА НА БРЕНДО (който е бил подслушван от западните служби)?


  Всичко това, изписано по-горе - НА БАЗАТА НА ОЧЕВАДНИ И БЗСПОРНИ ФАКТИ - в само един пример, бе за да ти задам този въпрос:

  Цветанов призна, че има - забележи - "КЪРТИЦА", която е изпяла на Брендо критично важната информация и е провалила дълго подготвяна от западните служби операция по залавянето на наркогрупата. След което западните служби изолират българските. Цветанов лично НАПРАВИ ИЗЯВЛЕНИЕ И ОБЕЩАНИЕ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРИ КОИ СА ХОРАТА НА МАФИЯТА ВЪВ ВЛАСТТА А БРЕНДО И ЩЕ ГИ НАКАЖЕ!
  Цветанов ТОВА НЕ НАПРАВИ!
  Напротив -след месеци той посочи само, че "информаторЪТ бил ... ПЕНСИОНИРАН МАГИСТРАТ! И толкова - демек случаят е приключен, забравете!
  След това обаче същият Цветанов - явно принуден от факти и обстоятелства - ПРИЗНА, ЧЕ НЕ БИЛИ КОМПЮТРИ, А КОМПОТИ, И ЧЕ "ПЕВЕЦЪТ" А БРЕНДО (ЕДИНИЯТ!) НЕ ИЛ ПЕНСИОНИРАН МАГИСТРАТ, А ДЕЙСТВАЩ ЧОВЕК ОТ СЛУЖБИТЕ!!!
  И отново - МЪГЛА!

  Вероято знаеш, че в този "бизнес" става дума за много, за страшно много пари - пари за пране, пари за купуване и поддържане на политици и партии, пари за ... ИНВЕСТИРАНЕ! И че например синчето (току що навършило пълнолетие) на друг бивш високопоставен човек от службите (ДАНС) - Драшков, си "работи" като едър собственик на недвижими имоти и строител, заедно с "инвестирани" от Бреднодесетки милиони.
  Сигурно знаеш, че и по времето, когат Борисво бе кмет нашумяха едни далавери с откраднати общински имоти (или по-точно покупки и заменки кон за кокошка) и с брата на Драшков, където Борисов само каза, че подписът му бил фалшифициран, че ги дал на прокуратурата и ... ТОЛКОЗ, ДО ТУК!
  Сигурно знаеш още, че ... въпросният Драшков е член на т.н. кръг "Монтерей" и хора от службите го посочват като онзи, който е изпял на Брендо, че майката на убит негов бивш помощник - Дишлиев Е ЗАЯВИЛА.ЧЕ ЩЕ ДАДЕ ПОКАЗАНИЯ В ПРОКУРАТУРАТА НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ЗА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ , ДАЛАВЕРИ И ПРАНЕ НА ПАРИ НА БРЕНДО, ВКЛ. ЧРЕЗ РОДНИЯ Й РАЗСТРЛЯН СИН!
  И че много хора са убедени, че точно този е каналът и на изтичане на инфорация и предварително предупреждение и на Доган и Бисеров за прихванати огромни суми пари за пране на Христо Бисеров от западните служби...

  Какъв е товят коментар по тези факти?
  ( И това е само една от историите с много открити въпроси км Цветанов. Другата е защо мълча толкова време и сега за прословутите срещи с Пеевски И ЗАЩО ТЕ С БОРИСОВ НАЛОЖИХА ПРЕХВАЛЕНИЯ ОТ ТЯХ ЦАЦАРОВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР! И т.н., и т.н...)

 3. 45
  | нерегистриран
  7
  -4

  Тия двамата Цветанов и Пеевски са много гнусни.Цацаров да помисли какви обвинение да им повдигне.Тия двамата псевдополитици и мръсници забутаха реда вдържавата.Кой им разрешава?!Безсрамнилъжци!Най-лесното е Цацаров да им провери имуществото .И двамата са безумно богати.Питам от къде и как!?

 4. 44
  "Изненадан" | нерегистриран
  16
  -2

  Неколкократно Цацаров е заявявал, че никой не му е "казал" да вземе Асето за зам. Ама никой! Сега Пеевски твърди друго. Кой лъже? На изслушването на Цацаров пред ВСС, проведено на 20.12.2012г. той не даде категоричен и еднодначен отговор за своята принадлежност към масоните, а само увърташе и показваше някаква книга. Сякаш в България няма смел журналист, който да попита в прав текст Цацаров за това кой лъже в случая- той или Пеевски. Дали Ццаров ще посмее да обвини своя кукловод в лъжа. И ако това е така, то излиза, че Цветанов не лъже, като казва , че не е предлагал Ася Петрова. АКО ПЪК Е ПРЕДЛАГАЛ, ТО ЛЪЖЕ ЦАЦАРОВ! В коя европейска държава един лъжец, зависим от масони, олигарси, партии човек, ще бъде избран, а после и държан за Главен прокурор. Лицемерът Цацаров няма морал, за да се оттегли. Сред членовете на ВСС няма човек с достатъчно морал и кураж, който открито да постави въпроса за неговото оттегляне, което е наложително, тъй като неговата независимост, морал и почтеност са поставени под сериозно и обосновано съмнение. Двама "противници- разбойници" Цветанов и Пеевски, заедно казват нещо страшно за съдебната система и Главния прокурор. Който и от тях да казва "повече" истини, ясно е едно Цацаров няма място в прокуратурата на РБ.

 5. 43
  nvfrxct | нерегистриран
  14
  0

  Интересно ВСС ще обсъди ли интервюто на заседанието си в четвъртък или ще се сниши изчакваики да премине бурята. Ами комисията по етика какво ще стори. Ами как ли се е формирало мнозинството миналия четвъртък.

 6. 42
  организирана престъпна група | нерегистриран
  18
  0

  В този си вид мнозинството във ВСС е организирана престъпна група за престъпления срещу съдебната система и държавността.

 7. 41
  Бойко Борисов до всички коментиращи!!! | нерегистриран
  12
  0

  Какво искате от Цветанов,Цацаров и Пеевски-нали всичко признаха вече!? Е сега кой е предложил последният за шеф на ДАНС. Ами кой-Меди Доган,и стига сте питали...!!! Глупаците си признават всичко, а тарикатите си траят!!! Майката му е оставка, ама нали трябва да имаш сърце за това. Първо да я подава ВСС!!! После другата власт и накрая законодателната - така е навсякъде по света.

 8. 40
  Съвест ли? | нерегистриран
  21
  0

  Пеевски каза в прав текст едно-ВСС е сбор от лобита, всеки негов член е зависим от този, който го е вкарал там, кадруването, атестирането и дисциплинарките са средство за натиск на магистратите и уреждането на свои хора. Хора без срам и съвест!

 9. 39
  DreadKnight | нерегистриран
  16
  0

  Цвинокио е толкова наивен - направо природно глупав. Мислеше си, че е "подкарал" влака, а всъщност беше просто едно от колелата, които се въртяха според тягата, която подаваха "машинистите". Кои са "машинистите"?! Може би тези, които натрапиха на Боко Цацаров за главен прокурор, а на последния - Сарафа Боби за заместник?! Кои, кои, кои ли са тези... зидари?! :-)

 10. 38
  иван | нерегистриран
  13
  0

  Всъщност и Цветанов и Пеевски казват истината-затънали са в лайна и гадни схеми-колко ли още има ?!

 11. 37
  | нерегистриран
  13
  0

  До коментар [#36] от "промяната":
  Да не чакаме дотогава. Оставка!

 12. 36
  промяната | нерегистриран
  6
  -3

  Съдебната система ще се оправи.След 10-15 години.По естествен път.

 13. 35
  Тя за това ли...? | нерегистриран
  13
  0

  Магдалена Лазарова , за това ли е толкова злобна и се мисли за недосегаема? Такива продажни прокурори нямат място в съдебната власт още по малко във ВСС. Тази е пародия на прокурор!!!

 14. 34
  ДА ЖИВЕЕ ЛАЗАРОВА - ПРОДАНОВА | нерегистриран
  15
  0

  МАГДАЛЕНА ЛАЗАРОВА Е И ОСНОВЕН ТЪРГОВЕЦ НА ВЛИЯНИЕ

 15. 33
  да живее ДПС | нерегистриран
  14
  -1


  Магдалена Лазарова е дясната ръка на Делян Пеевски. това вски го знае.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.