Главният прокурор отбеляза годишнината от рождението на Яне Сандански

Главният прокурор отбеляза годишнината от рождението на Яне Сандански
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС

“Отбелязваме годишнина от рождението на Яне Сандански, който е част от националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско”. Toва написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.

Яне Иванов Сандански е български революционер, живял в края на XIX и началото на XX век, деец на Върховния комитет, дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Яне Сандански е роден на 18 (30) май 1872 година в Шемето, най-северната махала на село Влахи, Мелнишко, като последно, трето дете в семейството на Иван и Милка Сандански, дъщеря на поп Стойко Харизанов от Влахи.

Името Яне идва от умалителното име на баща му Иван. По време на Руско-турската Освободителна война семейството му живее в Горна Джумая. Баща му участва в Кресненско-Разложкото въстание, след което се преселват в Дупница, която за разлика от Горна Джумая остава в България.

Още по темата

Иван Гешев и председателят на Управителния съвет на КСБ подписаха Меморандум за сътрудничество

Предишна новина

ЦИК сезира прокуратурата в Добрич за нарушения по време вота на 4 април

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Мата Хари се появи! | нерегистриран
  1
  0

  Мата Хари запя на Борисов от сцената на Евровизията:
  ."Аз съм безбожна шпионка. Шпионирам, разкривам. Всички твои тайни искам и нищо няма да ме спре. Аз съм лъжкиня. Играя играта на желанието. Няма да оставя нито един оцелял…"
  Безпрецедентно обръщение направи към вече бившият български премиер бойко борисов не кой да е, а Мата Хари - онази неоправдана и набедена за един роден скандал жена. Това се случи на сцената на “Евровизия” по време на първия полуфинал на песенния конкурс в Ротердам.
  Песента, с която участва Азербайджан едва ли има общо с печалната родна действителност. За българската публика обаче това определено е препратка към кюлчетата и пачките в премиерското чекмедже от онези снимки, изтекли в публичното пространство през пролетта на миналата година.
  Спомняме си скандала, големия отзвук, липсата на последствия и печалния завършек със становището на прокуратурата - няма данни за престъпление. И си спомняме още, че Борисов призна в един консервативен германски вестник, че номерът му бил спретнат от някаква си Мата Хари - шпионка, пратена от неговите опоненти, за да му сглоби тоя компромат и да има поводи за атаки към иначе прекрасната му особа и още по-прекрасното му управление.
  Всъщност Азербайджан и президента Алиев припомниха на Борисов, че Мата Хари е там някъде и дебне…

 2. 2
  Яне Сандански | нерегистриран
  12
  0

  Учудваща е упоритостта, с която се опитват да ни върнат във времето на трудовите колективи, амбразурата на Матросов, похватите на НКВД и ретро патрЕотичния спектакъл, в стил вмро. Не им ли идва наум, че думата патриотизъм, може да се изпълни с по съвременно съдържание. Наздраве Патриоти с препасани патлаци и саби....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.