Главният прокурор оспори в КС ограничение в бюджета на съдебната власт

Главният прокурор оспори в КС ограничение в бюджета на съдебната власт

Прикачени файлове

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за държавния бюджет за 2015 г., която се отнася до бюджета на съдебната власт, съобщиха от прокуратурата.

Става дума за разпоредбата на чл. 2, ал.6 от закона, според която за 2015 г. неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет.

Според Цацаров разпоредбата противоречи на основополагащи норми от Глава първа на Конституцията, установяващи принципа на правовата държава и принципа на разделение на властите. Текстът от закона пряко се конфронтира и с независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт.

"Всеки закон за държавния бюджет, който не гарантира средства за конституционно установени институции, е противоконституционен, тъй като се препятства дейността на тези институции. В законите за държавните бюджети за 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г. е било закрепено правилото, че неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт е за сметка на наличностите по сметки от предходни години и изрично е било предвидено, че при недостиг на такива средства, неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебна власт задължително се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет. С тези закони са създадени допълнителни гаранции за изпълнение на приетия бюджет на съдебната власт и е била осигурена независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт, който подход е неоправдано изоставен със Закона за държавния бюджет от 2015 г.", се казва в искането на главния прокурор.

В него се казва още, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет, посочва още Цацаров.

Главният прокурор цитира и решение №18 от 16 декември 1993 г. на Конституционния съд, в което е тълкувана нормата на чл. 117, ал. 3 Конституцията, която казва, че съдебната власт е с независим бюджет. Цацаров казва, че с това решение се предопределя задължението на законодателната власт да гарантира такъв общ обем на бюджета на съдебната власт и разпределение на кредитите, че да може тя ефективно да осъществява функциите си. За да стигне до тезата, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и органите на изпълнителната власт не упражняват компетентности в процеса на неговото съставяне, изпълнение и отчитане, Конституционният съд е приел като изходна предпоставка в мотивите си, че съдебната власт е на бюджетна издръжка и "източниците на средства, които са необходими за балансиране на гласуваните от Народното събрание годишни разходи, се набират чрез приходната част на републиканския бюджет."

"Щом това се приема за даденост, следва извод, че когато поради неизпълнение на приходите от дейността на органите на съдебната власт не може да бъде постигнат бюджетен баланс, законодателната власт е длъжна да осигури възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет", пише в искането на главния прокурор.

Друго цитирано решение на КС е по отношение на бюджетната самостоятелност на Висшия съдебен съвет. В него се казва, че държавният бюджет трябва да осигурява средства за функциониране на държавните институции, в това число и органите на съдебната власт.

"За това се намира, че всеки закон за държавния бюджет, който не гарантира средства за конституционно установени държавни институции, може да бъде обявен за противоконституционен по причина, че ще препятства дейността на тези институции", посочва главният прокурор и допълва, че това решение води до извод, че Народното събрание е длъжно да осигури изпълнението на гласувания бюджет на съдебната власт, включително и чрез компенсиране на неизпълнението на собствените приходи със субсидия от централния бюджет.

На следващо място главният прокурор цитира решение на КС, което се отнася до противоконституционност на норма, обратна на оспорваната сега от него. Тогава нормата е гласяла, че "Неизпълнението на собствените приходи по бюджета на съдебната власт се компенсира от републиканския бюджет по реда на чл. 12, ал. 2.", а искането е било внесено от депутати, чиято позиция е била, че с този текст не се дава достатъчна обезпеченост на бюджета на съдебната власт, тъй като компенсацията е в рамките на приходите в общия държавен бюджет. Конституционният съд обаче е заключил, че наличието на подобна разпоредба осигурява реалното финансиране на съдебната власт в случаите, когато действително събраните приходи от съдебната дейност не покриват заложените в закона за бюджета размери.

"Тогава попълнението следва да дойде от републиканския бюджет и подобно законово разрешение е конституционносъобразно, защото "... Въздигането на последния (републиканския бюджет — бел. моя) в допълнителен приходоизточник на съдебната власт обезпечава независимостта и самостоятелния бюджет на тази власт и неговата реализация ". Нещо повече, Конституционният съд е приел, че при липса на подобна норма, "би могло да се говори за финансова необезпеченост и опасност за парализиране на независимата съдебна власт, респ. за нарушаване на чл. 8 и чл. 117, ал. 2 от Конституцията.", се казва още в искането.

Не на последно място в искането се припомня, че поради недостиг на средства, от 2012 г. не са актуализирани заплатите в съдебната власт. "Забраната за компенсиране на неизпълнените приходи от съдебна дейност със субсидия от централния бюджет създава допълнителни препятствия пред законосъобразното функциониране на съдебната власт", смята още главният прокурор.

Още по темата

Абсолютната давност застигна второто дело "Батко" още на старта

Предишна новина

До 7 дни СГС казва ще обяви ли фалита на КТБ

Следваща новина

Коментари

34 Коментара

 1. 34
  daaa | нерегистриран
  0
  0

  <a href="http://legalworld.bg/43737.glavniiat-prokuror-ospori-v-ks-ogranichenie-v-biudjeta-na-sydebnata-vlast.html">link</a>

 2. 33
  daa | нерегистриран
  0
  0

  http://legalworld.bg/43739.do-7-dni-sgs-kazva-shte-obiavi-li-falita-na-ktb.html

 3. 32
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 31
  ***************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 30
  до 23 | нерегистриран
  4
  0

  Неспасяем си!Възможно бързо иди на психиатър,поне за облекчение на страданието ти!

 6. 29
  | нерегистриран
  6
  0

  Чудя се защо ли не го оспори още когато го гласуваха другарите му от ГЕРБ и ДПС

 7. 28
  УТОЧНЕНИЕ | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#27] от "Фриц Клингенберг": платения Юда на Големия Сатана - Михаил Екемджиев 8. 27
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  9
  0

  Цацаров все повече ми харесва. Щом платения Юда на Големия Сатана от фондация "Юдея за Буркания" се включи в картагенската хора с извисен фалцет на подходяща медийна трибуна, явно ги стяга ахилесовото сухожилие! Ми разбира се, че мутренското правителство трябва да се държи поне възпитано в лицето на правосъдния и финансов слуга на народа! А закона не е врата в шопското пола на Влади Горанов /по банкянския маркуч вербуван от ЦРУ с гриф "не виждаме, не чуваме, не знаем за никакви бели пратки от Изток и задния ни двор за земята на залязващото Слънце ... по финикийците. Но все още има големи разузнавания които работят професионално и всичко се знае мутрички и онова за софийския гербераст в общинския съвет с белите прахчета и гаража с 20 суперскъпи германски и италиански коли не е ... измишльотина, а отделен е въпроса какво следва ... от това. Примерно - Борисов на власт, понеже инак много, ама много ... льошо! На лошите в съдебната система им спираме ... кранчето от Влади Горанов. БРАВО МУТРИ!

 9. 26
  | нерегистриран
  5
  -12

  Каква радост у горките магистрати?!? И какво сега - дори и оспорването на цацаров пред КС да успее, да не мислите, че ще ви дигнат заплатите?!? Ще се харчат за бармани, готвачи, огняри и т.н.

 10. 25
  Ум белият делфин | нерегистриран
  5
  -5

  Браво Котоошу,....велик си !!!!!

 11. 24
  Мунчо | нерегистриран
  8
  -3

  Я дайте ,,субсидия от централния бюджет,, на тогите като на тютюнопроизводителите и свиневъдите.

 12. 23
  За магистратското лицемерие и главния прокурор | нерегистриран
  4
  -29

  Като си толкова загрижен защо не оспориш правото на прокурори и съдии мафиоти да правораздават? Що не оспориш правото престъпни магистрати да се крият зад Конституцията? Що не оспориш правото на мафиотите-магистрати ежегодно да лапат бадява народни милиони и да съсипват българския народ и България? Това не са ли по-важни въпроси? Или за това ис сляп и глух, но за магистратските ви финансови интереси, за тлъстите ви незаслужени заплати, бонуси и хиляди аванти, си мнооооооооооого загрижен!?

 13. 22
  Студента | нерегистриран
  6
  -13

  До коментар [#20] от "Мечо Пух":  Наистина ЗДБ за 2015 става актуален през пролетта. КС най-учтиво ще каже на Главния да го духа и да прочете ЗУДБ.

 14. 21
  Издишаш, Мечо Пух | нерегистриран
  15
  -6

  Мечо, издишаш. Това определено не ти е тема. Питай за Бисеров, ти там си силен.

 15. 20
  Мечо Пух | нерегистриран
  8
  -18

  До коментар [#9] от "":  Някои хора се събудиха след дълбок зимен съд и решиха в средата на м. април да атакуват разпоредба в ДБ. В чл. 10 на ЗУДБ освен за законност се говори и за ,,икономичност, ефективност, ефикасност и публичност,, Всяка година ВСС утвърждава нови щатни бройки, МП увеличава разходите за глупости като ,,почивно дело, или т.н. ,,учебни центрове,. Растящи разходи за шофьори, бензин и т.н.

  Е, не може всичко!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.