Гергана Мутафова прие десетокласници от ЕГ "Пловдив" в Районна прокуратура


Десетокласници от Езикова гимназия "Пловдив" в Пловдив посетиха днес Районна прокуратура-Пловдив по програмата за обучение на ученици "Заедно в Час по етика и право". Те бяха приети от районния прокурор Гергана Мутафова, която ги запозна с професията на магистрата. Някои от учениците разказаха, че искат да учат право и проявиха интерес към професията на прокурора и начина, по който могат да кандидатстват за работа в държавното обвинение.

"Първо трябва да завършите право, да учите много, а след това като приключите обучението си да се явите на конкурс, който е задължителен", обясни Гергана Мутафова. Учениците я попитаха, дали след като е завършила специалността "право" е посещавала обучения по европейско и международно право. "Да, в няколко държави и на различни теми", отговори прокурор Мутафова, която също е възпитаник на ЕГ "Пловдив".

Десетокласниците се интересуваха как се води едно наказателно производство – от подаването на сигнала до внасянето на обвинителния акт в съда. Като наблюдаващ прокурор Гергана Мутафова им разказа за казус за телефонни измами, по който са задържани четири лица и скоро срещу тях ще бъде внесен обвинителен акт. Десетокласниците посетиха също и кабинета на зам.-районния прокурор Чавдар Грошев, както и стаята на дежурния прокурор. Там Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура, им обясни как се подава жалба, какви са сроковете на разследване по делата и др.

Гостуването на учениците е по програмата на Апелативна прокуратура – Пловдив – "Заедно в Час по етика и право", която се осъществява съвместно с Регионалния управление на образованието. По инициативата прокурори обучават десетокласници от всички пловдивски училища по теми за съдебната власт, Конституцията, правата на човека, превенцията на престъпността в интернет и др.

Български и румънски магистрати обмениха опит в Балчик

Предишна новина

МЗ: Прокуратурата решава дали да търси наказателна орговорност на проф. Владимир Пилософ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.