Герджиков, Цацаров и ДАНС с мерки за вота


Служебният премиер проф. Огнян Герджиков отиде на среща в МВР за организацията на вота през март. На нея професорът получи доклади от МВР шефа Пламен Узунов, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Георгиев за съвместната работа на трите ведомства за обезпечаване на сигурността по време на вота. Акцент на срещата бе поставен върху защитата на избирателните права на гражданите, гарантиране на върховенството на закона и съвместните действия на институциите за недопускане на манипулиране на вота.

"Областни управители, за които има съмнения, че участват в манипулиране на вота и търговия с гласове, ще бъдат освободени. На тяхно място ще бъдат сложени хора, в които служебното правителство има доверие". За това се закани премиерът Огнян Герджиков след първото заседание на кабинета. Именно ограничаването на търговията с гласове е и една от основните цели на премиера. "Никой обаче не си прави илюзията, че ще е пълно, целта е да е в по-приемливи размери от предходните няколко вота", уточни Герджиков.

Минути преди това служебното правителство възложи на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната цялостната координация на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 26 март. В задълженията на ген. Стефан Янев влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на финансите пък трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите и националния референдум, съгласувана с ЦИК. Той трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Министърът на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

На правителственото заседание беше приета и план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на избори за народни представители. С одобрените средства в размер на 29,9 млн. лева ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и провеждането на вота. Средствата по план-сметката ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2017 година.

Данаил Кирилов: ЦИК не си свърши работата за машинното гласуване

Предишна новина

Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет: Темида не може да бъде арена на политически борби

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.