ГЕРБ внесоха законопроект за мажоритарни избори

ГЕРБ внесоха законопроект за мажоритарни избори
снимка: БГНЕС

Законопроект за промените в Изборния кодекс внесоха от ГЕРБ в Народното събрание. Текстовете предвиждат въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура при парламентарни избори и при избори за Велико Народно събрание.

За парламентарните избори се предвижда активна регистрация за българските граждани зад граница. Измененията предвиждат районирането на страната на 234 едномандатни изборни района в страната и шест едномандатни в чужбина.

Всички 240 кандидати за депутати ще могат да се регистрират само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район. Заявлението за активна регистрация за българите, които ще гласуват в чужбина, ще се подава в едномесечен срок преди вота.

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

Сред мотивите на вносителите се посочва, че мажоритарната система дава възможност да се издигнат разпознаваеми личности в определения район, запознати с проблемите на местните хора.

От ГЕРБ подчертават,  че са последователни в позицията си и в исканията на българските граждани, ясно заявени  в националния референдум от 2016 г., в който значителна част от българските граждани са предпочели въвеждането на мажоритарна система за парламентарни избори. Референдум, който организира тогава Слави Трифонов – сега лидер на „Има такъв народ“.

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ провокира партията на Трифонов с аргумента, че двете политически сили имат мнозинство за прокарването на мажоритарния вот, а той обяви, че ще изчакат сигурен, спокоен и уверен парламент преди да работят за въвеждането му. 

Още по темата

„Обвинител №1“: Фигурата на „особения прокурор“ влиза в сериозен конфликт с установените правила за структурата на държавното обвинение

Предишна новина

Оправдателни присъди и на втора инстанция по делото ЕВН

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.