ГЕРБ готвят Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата


Парламентарната група на ГЕРБ номинира Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. "Номиниран съм, да, детска мечта ми е това, както би казал Румен Петков" - заяви Тодоров пред БНТ.

В Комисията има над 1 милион архивни единици. Има много неща за проучване, има около 25% документи от военното разузнаване, трябва да дойде цялата дирекция от Военния архив - Търново за периода 1944-1989 г., и съдебните дела. Като си знам какъв кофти човек съм, всичко това ще го събера и след 5 години, като свърши този мандат, ще имаме след това Институт за национална памет. Надявам се БСП тогава да е много слаба опозиция, нещо от порядъка на трийсетина депутати, да има нормални хора, а не да бламират всяко нещо, каза още Тодоров.

Същевременно вестник "Дума" съобщава в утрешния си брой, че БСП е внесла законопроект за закриване на Комисията по досиетата.

Социалистите предлагат да бъде отменен Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА и да се закрие Комисията по досиетата.

На мястото й те искат да се създаде Институт за национална памет, който да събере целия архив на комисията. Той трябвало да "осъществява изследователска и издателска дейност, ще организира образователно-информационни форуми и ще си сътрудничи с чуждестранни институции."

Задържаните на магистрала "Тракия" трафиканти на бежанци се споразумяха с прокуратурата

Предишна новина

Отбелязваме Международния ден на правото да знам

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.