Георги Костов: Съдът и прокуратурата смятат за "маловажни" наказателните постановления за незаконна сеч


Няма логика в предложението да се забранят всички видове сечи, защото голяма част от тях са планирани и са свързани с редица работни места и с голяма част от икономиката на страната, особено в планинските региони. Това, което може да се направи, е да се разгледат функциите на горите и да бъде увеличена площта на "защитните гори", които защитават определени инфраструктури, ландшафти, пътища или водата.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието по повод предложението на проф. Михаил Константинов за тотален мораториум върху изсичането на гори.

Горските са последните хора, които имат вина за незаконната сеч. Тя е продукт на цялото състояние на държавата. Специално за случая в кв. "Аспарухово" там ежегодно издават над 300-400 наказателни постановления. Имат залавяния на нарушители над 1000 пъти и въпреки това сечта продължава, защото съдът и прокуратурата, които разглеждат тези наказателни постановления и които трябва да вземат спешни мерки, ги приемат за маловажни. Това като продължи години наред и гората изчезва. За това не са виновни горските.

Гората носи приходи само от дърводобива, но има много други функции. Затова и собствениците на гори, които не могат да бъдат изсичани, трябва да бъдат овъзмездени, смята Костов

Египет скандализира света като осъди трима журналисти от "Ал Джазира"

Предишна новина

Започва проект за гражданско наблюдение върху прокуратурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.