Георги Колев с личен почетен знак "първа степен – златен" за заслугите си към ВАС

Георги Колев с личен почетен знак "първа степен – златен" за заслугите си към ВАС

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) с мнозинство награди с отличие личен почетен знак "първа степен – златен" председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Неговият мандат изтича утре (22 ноември), когато официално поста ще поеме новоизбраният с впечатляващо мнозинство от два състава на ВСС - Георги Чолаков.

"Георги Колев положи изключителни усилия като ръководител на ВАС. През цялото време като председател на съда той показа, че притежава качествата за връчване на това отличие", заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС и доскорошен заместник на Колев.

За изказване се активира бившата съдийка от ВАС и съпруга на един от членовете на Националното бюро на политическата партия "Да, България"  Генади Дишев - Атанаска Дишева, която бе се подготвила с цял списък с критики срещу Георги Колев.

"Не съм съгласна с изложеното в съдържанието на предложението за поощряване. Аз бях съдия във ВАС по време на мандата на г-н Колев. Той направи предложения за законодателни промени, които обаче не бяха постигнати. Крайният баланс на постъпилите и решените дела във ВАС не смятам, че се дължи на дейността на господин Колев, а на всеки отделен съдия. Не считам, че са постигнати изключителни постижения по отношение на тълкувателните дела. Все пак практиките не бяха уеднаквени. Заслугата за уеднаквяването на други дела между ВАС и Върховния касационен съд (ВКС) не е заслуга еднолично на председателя на ВАС", изреди Дишева.

И не пропусна да отправи забележки и по отношение на методите за командироване на съдии.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев не се изненада от подчертано критичното изявление на Дишева и даде възможност и на останалите членове на съдийската колегия да изразят становище по предложението за поощряване на председателя на ВАС.

"Очаквах това ваше изказване. Има ли други мнения", заяви Магдалинчев и припомни, че административното правосъдие пет години стоеше отличено на електронното табло на Европейската комисия. Поради липсата на други мнения, съдебните кадровици пристъпиха към гласуване.

С 10 на 1 гласа "за" и в отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов, кадровиците наградиха Георги Колев. Панов се включи в заседанието непосредствено след окончателното гласуване за поощряването на Колев и пое задачите си на председателстващ колегията.

След предаването на поста председател на ВАС на официална церемония в съда утре, Георги Колев ще бъде преназначен в административния съд като редови съдия, считано от 25 ноември 2017 г. , реши единодушно с 11:0 "за" съдийката колегия към Съвета.

Георги Колев бе избран за председател на ВАС през 2010 г. единодушно от тогава действащия ВСС. Той е завършил  Висш институт на МВР през 1991 година, а професионалният му път преди да оглави ВАС минава през Националната следствена служба, Софийска районна прокуратура, Софийски градски съд. Той е заемал поста заместник-председател на най-големия Окръжен съд у нас, бил е и негов титуляр. През последните седем години Георги Колев бе административен ръководител на ВАС.

Още по темата

Как едно Тълкувателно дело на ВКС потвърди връзката между Лозан Панов и Иво Прокопиев

Предишна новина

Съдийската колегия на ВСС не възстанови Анелия Рашева като съдия в Районен съд – Видин

Следваща новина

Коментари

34 Коментара

 1. 34
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ | нерегистриран
  4
  -4

  Колев наистина заслужава. Той беше изключителен ръководител, колегиален, уважаваше всички съдии, ценеше техния труд, разбираше ги. Администрацията работеше в изключително добра обстановка. Много работа се свърши по електронното правосъдие, и много други. Но най важното е, че не само се утвърди административното правосъдие, но успя да предотврати опитите на едни кръгове за дестабилизиране на административното правораздаване и закриване на административни съдилища, нещо, с което много малко са запознати.

 2. 33
  Само минавам | нерегистриран
  7
  -1

  На дрончо дрън дрън не му е мястото тук. Танаске, ти не беше ли поканена на встъпването на Чолаков? Хаха, то как да те кани, да не е луд! Пиши, пиши, като нямаш друга работа

 3. 32
  31 танаске | нерегистриран
  7
  -1

  Днес не заседаваш във ВССи цял ден пишеш. Аайде ходи някъде

 4. 31
  Dron | нерегистриран
  7
  -7

  Много ясно №29 , че ласкателите на Колев не са съдии. Всеки нормален в тая гилдия го презира , а и както казваш , никой съдия няма да пише за "шефа" и мощно за му се мазни . Съдиите са умни и независими хора , това не са някакви клошари или пияници да си казват един на друг "шефе" ....но тролчетата това не го знаят.  До , и мен Колев ме "вълнува" . Имам голямо желание да напусне съдебната система , за да не го видя никога повече .

 5. 30
  Съдия | нерегистриран
  8
  -6

  Даването на обективна положителна оценка е признание. Ласкателството е нещо съвсем друго раннобудна танаске.

 6. 29
  гражданин | нерегистриран
  9
  -8

  Показателно е кои/какви се изказват ласкаво за Колев - страхливци и подмазвачи, които го наричат "шеф".

  Ако са служители на съда - ясно, хляб са яли от ръката му.

  Ако са съдии - позорно е! Той не ви е "шеф", шеф ви е обществото, което очаква повече достойнство, морал и професионализъм, а не ги получава.

  Срам ме е от вас!!! И от Преправен свят също, каквото пипне п.евски скапва го. RIP

 7. 28
  съдия ВАС | нерегистриран
  15
  -10

  За мен е по-важно, че шефа продължава да вълнува хората, даже и в края на мандата си. А в повечето случаи не е така. Лека вечер на единственото дронче. Танаске, "земи" почини малко..., че горко на този ВСС.... хехехе

 8. 27
  Танас | нерегистриран
  14
  -10

  Кото и да изречем, все ще трябва да мълчи, и... заради теб включително Дишева. Това вече не е съд, а кочина!

 9. 26
  Танаске | нерегистриран
  19
  -12

  Чудя се, след това изказване на Дишева, как така не е хукнала тя да си вземе златото..... ама за най много ненаписани дела. Хахаааа

 10. 25
  Droneq | нерегистриран
  23
  -8

  Малее , цяла банда тролчета брани негово височество о.з.председателя Колев . Обяснете ми каква компетентност имаше Колев в областта на административното право преди да стане председател на ....ВАС. Все едно ветеринар да ръководи симфоничен оркестър . Па е и умен , и мениджър . Цъфна от него цялото административно правораздаване . Ами да , то 2/3 от административните съдилища нямат дела и трябва да се закрият . Вярно е , че там идват да работят хора от други съдилища. Всеки ще отиде да взема заплата без да работи ......

 11. 24
  хм до 22 | нерегистриран
  17
  -5

  Няма за какво да го браним. Забелязвате ли, че даже Лозан Панов мълчи.

 12. 23
  Съдия | нерегистриран
  16
  -21

  Никой не се изпреварва. Истината е, че Георги Колев създаде атмосфера, в която всички да могат да работят НОРМАЛНО и във връзка с това да дадат най доброто от себе си. Не случайно е високата оценка на ЕК за административните съдилища. Не случайно много хора от администрацията бягат от другите съдилища, защото в нашите среди отдавна се знае къде има позитивизъм. А мрачните времена отминаха с махането на трима от този съд и няма нужда да ги споменавам, защото са всеизвестни. И да, той също така допринесе за избирането на Чолаков, който съм сигурна, че ще продължи да ръководи ВАС на същия принцип, защото и той е напълно наясно с преди и сега. Желая успех на председателя на ВАС Георги Колев!

 13. 22
  Dron | нерегистриран
  26
  -13

  Колкото и да се активирате да браните и да хвалите лицето Колев , неговата фигура отдавна е символ на най-мрачно задкулисие . Ченге , слаб наказателен съдия , недоразумение като председател на ВАС /не беше виждал през живота си административно дело/. Услуги на тоя и оня ....жалко за България , а накрая "награден". Пълен ужас.

 14. 21
  по-добре отколкото Лозан Панов председател на ВКС | нерегистриран
  20
  -12
  До коментар #5 от "ххх | нерегистриран":
  Магнаурец с награда.

  ...............

 15. 20
  За Шефа! | нерегистриран
  14
  -18

  За най добрия!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.