Генералният адвокат на СЕС подкрепи КПКОНПИ по делото за конфискация на имуществото на Цветан Василев

Генералният адвокат на СЕС подкрепи КПКОНПИ по делото за конфискация на имуществото на Цветан Василев
Eleanor V. E. Sharpston, генерален адвокат

Излезе ключово становище на Генералния адвокат на Съда на Европейския съюз (СЕС) Eleanor V. E. Sharpston по преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) по делото на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активите на банкера беглец Цветан Василев. 
 
Генералният адвокат Sharpston в голяма степен застъпва тезата на Антикорупционната комисия и заключава, че веднъж започнато гражданското производство по конфискация на престъпно имущество се води независимо от наказателното производство, образувано срещу разследваното лице. "Гражданското производство се фокусира върху имуществото, а не върху лицето, което е разследвано", пише още в становището. Според Sharpston произходът и начинът на придобиване на активите се разследват с оглед определяне дали те трябва да бъдат запорирани или конфискувани. "Гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство", смята още Eleanor V. E. Sharpston.
 
Същата теза многократно застъпваше и вече бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който остро възрази срещу преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от СГС до Съда в Люксембург. През пролетта на 2018 г. Георгиев изрази опасения, че питането има за цел блокиране на делото, което КПКОНПИ води срещу укриващия се в Сърбия Цветан Василев. "Смущаващото в преюдициалното запитване на СГС е, че то възпроизвежда обстоятелства, посочени от страна на Цветан Василев", каза в интервю за "Правен свят" Георгиев. Думите му станаха повод за масирана кампания срещу него, в която основни действащи лица бяха ръководствата на Съюза на съдиите в България (ССБ) и на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и медиите, собственост или финансирани от подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев.
 
По-късно Пламен Георгиев изрази очаквания, че СЕС ще се произнесе в полза на Комисията по запитването на Катерина Енчева. Според него множество от страните членки на Общността са застъпили тезата, че гражданската конфискация следва да продължи, без значение какво е решението по хода на наказателното производство, защото то е само повод за искането за запор или конфискация на имуществото, за което се твърди, че е придобито по престъпен начин. 
 
Същото мнение сега се застъпва и от Генералния адвокат на СЕС, но това не означава, че Съдът ще вземе това решение. Все пак практиката на Съда в Люксембург сочи, че в повечето случаи произнасянето съвпада със становището на Генералния адвокат. 
 
Ако и СЕС се произнесе в полза на КПКОНПИ, то решението ще има правни последици за гражданската конфискация не само у нас, но и в целия Европейски съюз. 
 
За момента е ясно, че становището на Генералния адвокат Eleanor V. E. Sharpston дава много ясна оценка и за скандалното тълкувателно решение на ВКС, прието точно преди година, с което върховните магистрати направиха неуспешен опит за саботаж на гражданската конфискация. Със спешна промяна в законодателството този маньовър на противниците на Антикорупционната комисия бе предотвратен. 
 
Към днешна дата Пламен Георгиев е генерален консул на България във Валенсия, а малко след като прати запитването до СЕС съдия Катерина Енчева бе командирована като експерт на България в Европейската комисия. Последното стана с любезното съдействие на председателя на ВКС Лозан Панов. Заради запитването на СГС обаче много от делата по конфискация на престъпно имущество, които КПКОНПИ води са във фаза изчакване на произнасянето на Съда на Европейския съюз, което се очаква да се случи до броени седмици.
 

Още по темата

Съдът отмени продуктовите таксите за рециклиране на превозвачите

Предишна новина

Съдебните заседатели смятат, че делата не се разпределят на случаен принцип

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  дарина | нерегистриран
  0
  0

  Значи дори да те признат за невиновен, имуществото ти пак подлежи на конфискация, щото "гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство", тъй ли? И това важи за целия Европейски съюз ? Тогава , какво означава това ? Времето на Боржиите ? Когато решали - отнемали имуществото ,защото го искали за себе си ? Мафията ли управлява Европа ?

 2. 12
  Петър | нерегистриран
  4
  -2

  То минаха доста години и повечето от милиардите Василев отдавна ги покри, но все пак е нещо, че имат зелена светлина от КПКОНПИ. 3. 11
  | нерегистриран
  3
  -2

  "Ако и СЕС се произнесе в полза на КПКОНПИ, то решението ще има правни последици за гражданската конфискация не само у нас, но и в целия Европейски съюз."

  Ще го чакаме..... те хората правят амнистия срещу 10%....тук се пеняват някакви....

 4. 10
  Боби | нерегистриран
  3
  -2

  На този престъпник всичко трябва да му приберат

 5. 9
  123 | нерегистриран
  4
  -4

  Когато колегите обосноваваха особени мнения с мотива, че "гражданската конфискация" не се предпоставя от влязла в сила присъда, а само от обогатяване, чийто източник е незаконен (не непременно престъпен, макар че това е законната презумпция), бяха хулени по форуми, вкл. и в масмедии с юридическа насоченост. За користни престъпления има наказателноправна конфискация. Очевидна е философията на общностното право в тази насока - но като че ли отново СЕС трябва да ни обясняват "А" и "Б" на общностното право. Проблемът е, че има решения на ВКС по действието на последните два закона, в което се приема, че законността на дохода се преценявал само и единствено, когато се установи несъответствие с повече от 150000 лв. (250000 лв.) между нетния доход и разходите. Първо, това в противоречие със закона, а втора - би се достигнало до абсурд - доходът да е изцяло от незаконен източник, но тъй като той надвишава разходите, няма да преценяваме незаконното обогатяване, тъй като нямало изискуемото несъответствие между нетния доход и разходите за проверявания период. Въобще не смятам да се съобразявам с тази практика - очевидно е, че и по този въпрос ще се образува тълкувателно дело.

 6. 8
  RRR | нерегистриран
  5
  -3

  Глава III вършеше повече работа с 10 прецизни текста, без каквато и да било администрация.

 7. 7
  противодействието на корупцията и предотвратяването на конфликти на интереси | нерегистриран
  8
  -2
  До коментар #5 от "неразбрал | нерегистриран":
  Значи дори да те признат за невиновен, имуществото ти пак подлежи на конфискация, щото "гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство", тъй ли? Бахти провосъдието, майна....

  Гражданската конфискация на имущество с незаконен източник не е обвързана с развитието на наказателния процес и приключването му с влязла в сила присъда. Съгласно чл. 5, ал. 1 от Закона, за незаконно придобито имущество се смята имуществото, за придобиването на което не е установен законен източник, а не само имуществото, придобито от престъпна дейност.

 8. 6
  *************************************-*********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 5
  неразбрал | нерегистриран
  14
  -5

  Значи дори да те признат за невиновен, имуществото ти пак подлежи на конфискация, щото "гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство", тъй ли? Бахти провосъдието, майна....

 10. 4
  **************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 3
  +- | нерегистриран
  16
  -11
  До коментар #2 от "и какво накрая | нерегистриран":
  И какво ще излезе накрая? Пламен Георгиев е бил прав и си е вършил работата по закон... Генералният адвокат застъпва неговото становище. А го оплюха за някаква тераса... Това само в България може да се случи...  Що се правите на неразбрали?

  Терасата си е едно, становището за конфискацията друго.

 12. 2
  и какво накрая | нерегистриран
  18
  -20

  И какво ще излезе накрая? Пламен Георгиев е бил прав и си е вършил работата по закон... Генералният адвокат застъпва неговото становище. А го оплюха за някаква тераса... Това само в България може да се случи...

 13. 1
  ?!? | нерегистриран
  12
  -15

  "Правен" свят, може ли да обясните каква е тази процесуална фаза "изчакване"? И в какво се е изразявало любезното съдействие на Панов Енчева да бъде командирована с единодушно решение на СК на ВСС?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.