Френски министър подаде оставка заради скандал с харчене на държавни пари


Френският министър на околната среда Франсоа дьо Ружи подаде оставка след разкрития на разследващия уебсайт "Медиапарт". Министърът е изобличен в използване на държавни средства за луксозни вечери и ремонти на министерската му резиденция.
 
Бившият френски министър публикува съобщение в страницата си във Фейсбук, в което посочва доводите си за решението си, като се оплаква от "медиен линч". Франсоа дьо Рюжи посочва също, че е подал жалба за клевета срещу сайта "Медиапарт". Разследването разкрива, че в периода между 2017-та и 2018-та година, екологичният министър е бил домакин на повече от 10 луксозни вечери за между 10 и 30 гости. Менюто е било морски деликатеси, шампанско и редки вина от избата на френския парламент при цена до 500 евро на бутилка. Според дьо Рюжи, вечерите не са били "между приятели", а неформални срещи с представители на гражданското общество за представяне на работата му като председател на парламента.
 
Сайтът "Медиапарт" разкрива още, че политикът и съпругата му са изразходвали 63 000 евро за ремонт на официалната му резиденция в Министерството на околната среда. Според дьо Рюжи сградата е с историческа стойност и с обновлението й е спестил бъдещи разходи на ведомството. Франсоа дьо Рюжи е министър от септември 2018 г. и е четвъртият напуснал кабинета от идването на власт на президента Макрон през 2017 г.
 

11 съдии са наградени от Съдийската колегия за висок професионализъм

Предишна новина

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.