56 Коментара

 1. 56
  ЗЛАТКЕ, | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #49 от "Златка Господинова нотариална кантора 353 | нерегистриран":
  Ха,ха,ха какво намаляване бълнуващ колега? Таксите ни не са пипани от 2009г. и Камарта обсъжда вдиганего им поне с 50% в близките месеци.Отделно с оглед извънледното положение имаме предложение осигуровките на служителите ни да бъдат поети от Държавата за да не се стига до скъращения.

  НЕ СЕ ЛИ НАЯДОХТЕ МА?! КОГА ЩЕ СЕ НАЯДЕТЕ, ЧЕ И НИЕ ДА СИ ОТДЪХНЕМ? Я ДА ВИ ВИДИМ ИМОТНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ, ПРЕДИ ДА ИСКАТЕ ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВАТА, ЩОТО СТЕ МНОГО БЕДНИ А?! И СРАМ НЯМАТЕ И СЪВЕСТ НЯМАТЕ, САМО ЕДНАТА НАГЛОСТ!

 2. 55
  ГОСТ | нерегистриран
  4
  0

  ВРЕМЕ Е ЗА ЗАКРИВАНЕ, НЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТАКСИ. ТЕЗИ КВАЗИПРАВНИ ИНСТИТУЦИИ НАТРУПАХА ДОСТАТЪЧНО КАПИТАЛ НА ГЪРБА НА ИЗТЕРЗАНОТО НИ ОБЩЕСТВО, ИМАТ И ЗА ПРАВНУЦИТЕ, ДА СЕ МАХАТ! СЪЗДАДОХА МАФИОТСКИ ОБРАЗУВАНИЯ, ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ЧСИ-ТАТА! ТЕ СА ПОД ЧУЖБИНСКА ЗАКРИЛА, НА ДРУГИ ТАКИВА КАТО ТЯХ ОБРАЗУВАНИЯ! БЯХА СЪЗДАДЕНИ ПОД ОГРОМЕН НАТИСК НА АМЕРИКАНСКАТА /ЦРУ/ ОРГАНИЗАЦИЯ USAID ПРЕЗ 2005Г. С МОЩНАТА ПОДКРЕПА НА НДСВ И БСП В ЛИЦЕТО НА ТАТЯНА ДОНЧЕВА, СЕГА ВИДЕН БОРЕЦ ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА!

 3. 54
  | нерегистриран
  6
  -3

  Като временна и изключителна мярка-поради кризата от пандемията ,за период от поне 5 години таксите трябва да бъдат наполовина намалени, и паралено да се въведат отчисления от таксите към бюджета(но иотчисленията да си останат за постоянно-примерно 70 процента от събраната такса). И с редукция на таксите, и с отчисления сумите за физическите лица, кото упражняват държавно делегирана дейност и то с ниско ниво на правна сложност ще са пак фантастагористимични.

 4. 53
  мнение | нерегистриран
  6
  -10

  Време е за намаляване.

 5. 52
  СЗО | нерегистриран
  10
  -5

  Българя е единствената страна в Европа, в която нотариусите си бачкат без ограничения заради вируса, макар че тук няма възрастови и деменциални ограничения и средната възраст е поне 20 години по-висока от тази на колегите им в нормалните страни

 6. 51
  Урсула Фон дер Лайнен | нерегистриран
  15
  -8

  До коментар [#50 #undefined] от "Плиний":

  В ЕС въведохме правило хората над 65г. да са под домашна карантина до края на 2020г., а в България 3/4 от нотариусите са над 65г., бачкат си като за световно и за тях няма нито правила, нито ЕС, нито карантина. Те са безсмъртни и неприкосновени - свещената крава на българската правна мисъл.

 7. 50
  Плиний | нерегистриран
  14
  -8

  Вижте сравнително правната уредба в западна Европа- Франция, Германия, Австрия - нали от там реципирахте Частния Нотариат- излизане в пенсия на Нотариусите - на 70 години.Очевидно е ,че нашите ще папкат до гроб .Къде е бедната ни държава да произвежда незаслужено милионери "държавно частни " осигурявайки им престъпен монопол.Докога ще живеем във феодализъм.

 8. 49
  Златка Господинова нотариална кантора 353 | нерегистриран
  20
  -12

  Ха,ха,ха какво намаляване бълнуващ колега? Таксите ни не са пипани от 2009г. и Камарта обсъжда вдиганего им поне с 50% в близките месеци.Отделно с оглед извънледното положение имаме предложение осигуровките на служителите ни да бъдат поети от Държавата за да не се стига до скъращения.

 9. 48
  писателчо | нерегистриран
  11
  -7

  На някой случвало ли му се е в последните седмици нотариус да откаже сделка или заверка поради извънредното положение? Според мен няма нито един нотариус, който да спазва закона. Само дето няма кой да ги контролира...

 10. 47
  до 46 | нерегистриран
  9
  -2

  До коментар [#46 #undefined] от "До 43":

  Не занимавай публиката с твоите проблеми.

 11. 46
  До 43 | нерегистриран
  7
  -19

  Скъпи приятелю, пий си редовно хапчетата!

 12. 45
  до 43 | нерегистриран
  4
  -11

  Явно не четеш законите и техните изменения. Първо ги прочети и после давай предложения..... Правна неграмотност

 13. 44
  Закриване на нотариусите! | нерегистриран
  19
  -5

  Закриване на нотариусите!

 14. 43
  ПРЕДЛОЖЕНИЯ | нерегистриран
  25
  -6

  Предложения:  -В ЗАКОН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО да бъдат добавени и нотариусите, като лица длъжни да подадат декларация, която да се публикува. Законът е всеобхаватен , но неизнайно защо липсват нотариуси и ЧСИ-та.  -В ЗАКОН ЗА ДОСТЪП И РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ да се добавят и нотариусите и ЧСИ-тата. ЗАКОНЪТ Е МАКСИМАЛНО ВСЕОБХВАТЕН, НО СА ПРОПУСНАТИ НОТАРИУСИТЕ И чси-ТАТ.  -в Закона за нотариусите да се забрани заместването от помощник, по-дълго от 20 работни дни. При ЧСИ-тата заместването не може да продължи повече от 1 месец. Такова ограничение няма при нотариусите. Нотариусите над ЧСИ-тата ли са, че при ЧСИ-тата заместването е кратко, а при нотариусите може титулярът дори да е забравил къде е кантората му, но не пуска мястото, за да го пази за роднината помощник-заместник?  - Да се забрани преместването на нотариус. Който иса да се мести, да ходи на конкурс,заедно с другите кандидати. Прееместването заобикаля конкурсното начало за привлекателни региони, където се изисква висок успех на изпита. Нее само София, но и Несебър е привлекателе район от гл.т. брой сделки,например.  -Да се забрани "замяната" на места по чл. 34б ал. 3. Начин да се озовеш в привлекателен район ,,като се размениш с възходящия си например, ако е на жълтите павета...Като не искаш в провинцията защо си ходил на конкурс там?  -Да се забрани роднини да работят в кантората на титуляра. Без зд.начение дали като помощници, деловодители, като юрисконсулти, итн.  -Да се въведе пределна възраст да си нотариус, след което мястото да се "пуска" на конкурс. При съдиите има пределна възраст, нотариуси и ЧСИ над съдиите ли са? Тежка е работата на нотариусите , и е редно да получат заслужен отдих, при условията на втора категория труд-около и преди 60г, след което мястото да се пуска на конкурс.

  -Заради кризата-редукция на таксите-вече обсъдено и посочено защо. До размерът от 2009г. Като временна мярка -за примерно 5-6 години.  -Отчисления от таксите нотариусите в определен процент към бюджета-примерно 60 процента.  -Въвеждане на държавни нотариуси , паралелно с частните(алтернативно-съдиите по вписванията да могат да извършват нотариални сделки-дори и да има действащ нотариус). Гражданинът да реши дали да си даде парите на държавата или на частника. Особено подходящо е при нотариалните покани, които е проблем да се намери кой да ги връчи. При държавен нотаруси такъв проблем няма да има-той ще ползва прозовкаря на съда.  -Въвеждане на съдебна процедура за оспорване таксите на нотариус, подобно на процедурата по чл. 435 ал. 2 ГПКза ЧСИ-тата, и то след приключване на сделката-такава процедура в момента няма. В момента таксите на нотариус са необжалваеми, а е редно да има срок-примерно 2 седмици,, след плащането платилите граждани да могат оспорят таксите пред съда. Нека съда прецени дали таксите са точни. Ако съдът каже,че висичко е ОК-какъв е проблемът?  -Въвеждане на форма на атестация чрез изпит от независима изпитна коисия, извън камарите. Подготвения не се страхува от изпит.  -Временен лиценз-примерно 10 години. После -конкурс за мястото.

 15. 42
  | нерегистриран
  4
  -4

  Номер 39 е нотариус, спамер-трол. Вж коментарът му номер 35-сам си признава ,,че спами. Явно губи контрол, няма аргументи. Кофти му е.

 16. 41
  Това ли било | нерегистриран
  6
  -10

  Хаха, колега, никой в инт. пространството не е анонимен. Това ли било? Скъсаха ви няколко пъти на конкурса. Типичен пример за “киселото грозде”! В контекста на неуспешните ви опити на конкурса, всичко което бълвате е абсолютно лишено от тежест. Жалко, че скоро не се задава друг конкурс! ;)

 17. 40
  до 38, 39 ... | нерегистриран
  3
  -8

  Пpостака е непобедим, завистниците също!

 18. 39
  Закриване на нотариусите | нерегистриран
  7
  -7

  Закриване на нотариусите!

 19. 38
  фактите | нерегистриран
  14
  -5

  До коментар [#37 #undefined] от "Реалността":

  Аргумент интуиту персоне е логически сбъркан и не е аргумент.  Ето ги числата на вписаните сделки в имотния регистър за 2019г

  https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/  Например само за последното тримесечие на миналата година има 65 000 продажби на имоти, плюс още 14 000 дарения на имоти,плюс почти 10 000 ипотеки и тн-повтарямтова е само за октомври декември 2019г. Всяка една от тези сделки е преминала през нотариус.Освен приходите, по тарифата тук има и други приходи-някой нотариуси взимат двойната такса(макар,че в София номерът почти не минава), взимат се такси за преписите, ако страните поискат да платят през специалната сметка на нотаруси-тук още се искат пари(знам за случай за поискана трицифрена сума за услугата-плащане през специалната сметка-а къде го пише в тарифата, че се искат пари и тук?!-освен това плащането през тази сметка е задължително, въпреки,че и страните , и нотариусите нямат ентусиазъм).

  Не коментираме приходите за нотаруси след обстоятелствени проверки и последващото издаване на КНА, въпреки,че съвсем не е малък прихода.  Намерих данни за 2018г -в КАТ са регистрирани общо 320 000 автомобили, ако от числото извадим новите автомобили купени от магазина за коли-около 30 000 (които продажби не преминават през нотариус) се оказва изумителен брой сделки с автомобили за 2018г. за 2019г -сделките бяха още повече. Да повторя-коли никъде по света не се продават пред нотариус. При сделките с коли освен таксата по тарифата нотариусите не пропускат и да заверяват паразитните декларации. Къде по света при продажби на коли се заверяват декларации пред нотариус?!  Да вземем броят на фирмите-фирмите са стотици хиляди а всяка фирма за какво ли не преминава през нотариус. И тук сумите са стотина милиона лева годишно за разни такси.

  Заверките на документи без материален интерес-предвид огромния си броя -да не би да носят малъка сума. Тези заверки в САЩ се вършат и от лица без образование и квалификация-и в аптеката или магазина можеш да си завериш подпис или препис. В САЩ е обидно за юрист да заверява преписи.  Всъщност общият приход на нотарусите може да бъде изчислен при сделките с имоти. АВ е събрала общо 55 млн такси(видно от отчета на АВ за 2019г), многократно по-ниски(поне 10 и повече пъти ) от таксите по нотариалната тарифа. Всеки акт, преди да стигне в имотния регистър е преминал през нотариус, а при фирмите-всяко вписване в ТР е трябвало документите дза преминат през нотаруси преди това за разни заверки. Ако АВ е събрала 55 млн лв, то излиза,че нотариусите са събрали над 550 млн лв.

  Не коментираме "дребните" приходи на нотариуси -например от покани(където нотариалната тарифа масово се нарушава-таксата трябва да е 31,20 с ДДС за изпращане на документ от 1 страница-а това не се прилага масово!), договори, които са с нотариална заверка по желание на страните, пълномощни, които незаконно се иска да бъдат нотариални , преписи на документи-огромен брой, всяякакви хартиики, които ни изискват админис8трации да бъдат със заверен подпис.

  Както се вижда става дума за изумителни суми, които бюджетът подарява на няколкостотин частници. И сумата може да бъде изчислена, както и изискана като обобщена информация от МФ.  Никъде по света няма опашки пред нотариални кантори, опашките по улиците пред канторите изумяват чужденците-питат да не бида продадат билети за ...някой симфоничен концерт(на запад опашки има само за билети да културни мероприятия, опашки пред нотариални кантори на запад няма). На запад при нотариус се ходи 2-3 пъти в живота, а в България се ходи(имам предвид преди извънредното положение) ежеседмично за какви ли не заверки.

 20. 37
  Реалността | нерегистриран
  5
  -13

  Бляновете за “връщане на държавен нотариат”, за което се “лобира” безспирно в този форум е толкова изпразнено от съдържание предложение/желание на очевидно отчаян човек. Дали фиксацията му върху нотариусите е свързана с няколко неиздържани конкурса за нотариуси е друг въпрос. Но както се казва, свободата на словото е фундаментално право. По същество авторът на безбройните теми изначало се е разобличил като посредствен човек/юрист, защото само такъв може да каже, че нотариалната дейност е “елементарна и с ниска правна сложност”, както и да нарича нотариусите “паразити”, “печатослагатели” и тн. Колкото до твърденията за 600-700 млн. лв. приходи на нотариусите за година може да кандидатства за най-тъп виц на десетилетието. И НАП знае много добре това! Авторът обаче всъщност идея няма колко пари влизат в хазната от дейността на нотариусите. НАП обаче знаят! Въвеждането на т. нар. частен нотариат е успешно, за съжаление на някои хора... Хората, които не се фокусират върху себе си, върху това, което работят, върху собственото си добруване, а губят толкова енергия за хейт, за съжаление обикновено са нещастни, по един или друг начин. Но ако пък на някой смисълът на живота му е да промени изначало функцията, компетентността и статута на нотариуса в България, то нека се яви на избори, да ги спечели и съответно да извърши “реформата”, за която бленува.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.