27 Коментара

 1. 27
  | нерегистриран
  9
  0

  Бюджетът има необходимост от тези средства. 70 процента отчисления е разумния процент. Дори и останалите 30 процента са несметни суми за ГРАЖДАНИТЕ, предоставящи нотариални услуги, и услуги по ЗЧСИ. В крайна сметка-ако някой е недоволен от 70-те процента отчисления-може да се откаже, да се пусне мястото на конкурс, ще има стотици кандидати, които с радост биха плащали отчисление към бюджета, ако се въведе.

 2. 26
  | нерегистриран
  3
  -1

  Изключително актуална тема.

 3. 25
  | нерегистриран
  12
  -2

  Законодателят да реагира. Защо стотици милиони се оставят при частника-от дейност с ниска правна сложност, защо бюджетът не събира поне 70 процента отчисления.

 4. 24
  | нерегистриран
  4
  -2

  До коментар [#23 #undefined] от "Приблизително":

  И аз допусках,че само от сделки-подлежащи на вписване сумата надхвърля 600 млн годишно. Но всъщност в България сделките с имоти са само част от дейността на нотариуса. Прибавете и сделките с автомобили--вероятно около 150 000 сделки годишно, плюс паразитните декларации-по занижена преценка-това са още поне около 100 млн приходи годишно. Прибавете,че почти всичко за търговския регистър трябва да бъде заверено-тук не можа и да предположа колко годишно се събира-но вероятно поне още други 100 млн. Прибавете и разните заверки на декларации, преписи, подписи, пълномощни които се изискват на гражданите по най-различни поводи, по няколко десетки закона. Спокойно може да предположим,че общата сума на приходи на нотариусите почти доближава милиардът. Тоест при предложението за 70 процентни отчисления за бюджета от таксите, останалите около 300 млн лева, разпределени между няколкостотин човека-пак сумата е изумителна.  Необяснимо е,защо държавата се е отказала от тези суми, и защо изобщо не се говори за отчисления за бюджета, и паралелно въвеждане и на държавни нотариуси.

 5. 23
  Приблизително | нерегистриран
  10
  -1

  Около 60 млн лева събира Агенцията по вписванията от регистрите. От тях повече от две трети са от Имотния регистър. Таксите на АВ са пренебрежимо малки спрямо тия на нотариусите. Така че по груби сметки от 400 до 600 млн лева отиват в нотариусите. Тоест те, които нямат и 900 души, усвояват почти цял бюджет на ВСС.

 6. 22
  ? | нерегистриран
  5
  -1

  Какъв е общия размер от годишни приходи, които се събират от нотариусите годишно? За да се разбере от каква сума държавата се лишава, като не въвежда очисления в размер на поне 70 процента.

 7. 21
  ! | нерегистриран
  5
  0

  Защо законодателят чака, и не въведе отчисления-в предложения размер-70 процента от събраните такси. Останалите 30 процента пак са изумителрна сума за джоба на частника.

 8. 20
  Юрист | нерегистриран
  4
  0

  Направо да се въведе нотариалната дейност да е факултативна-който желае, да може да иде директно при съдиите по вкисванията и те да начисляват нотариални такси в полза на бюджета. Само че при нивото на любезност и отзивчивост на съдиите по вкисванията е молко вероятно някой гражданин да се обърне към тях.

 9. 19
  ? | нерегистриран
  8
  0

  Защо законозателят чака, и подарява фантастагористимистични суми в джоба на частника, а не събира съответния процент отчисления-примерно 70 процента.

 10. 18
  пр едложение де леге ференда | нерегистриран
  14
  -2

  Предлагам да се въведе и държавен нотариат, паралелно с частния, и да имаме избор. Както е при съдебното изпълнение. При държавен нотариус-той ще получава заплата, а таксите ще отиват за бюджета. С удоволствие ще плащам такси за държавния нотариус. Освен това така ще се реши проблемът с незаконните откази на нотариуси да заверяват документи без материален интерес, и да връчват покани.

 11. 17
  7777777 | нерегистриран
  9
  -1

  То отчисления си има, но не са в полза на държавния бюджет! Кой въобще в България печели от нещо без да се отчислява където трябва?

 12. 16
  $$ | нерегистриран
  10
  -1

  Какво законодателят чака? Какъв е интересът на държавата фантастагоримистични суми да отиват при частника-вероятно говорим за няколкостотин милиона лева годишно, а не примерно поне 70 процента да са за бюджета. Дори и останалите 30 процента ще са невероятни суми. Защо държавата позволява няколкостотин лица да станат мултимилионери от дейност с твърде ниска правна сложност, и при гарантиран монопол?

  Тези милионери стигнаха до там,че дори в нарушение на закона да отказват да правят заверки на документи без материален интерес, или да връчват покани, или да извършват нотариални актове, ако стойността на сделката е ниска-за тях 31, 20 с ДДС за покана е ниска сума. Загубването на връзката с реалността и забравянето откъде си тръгнал са повсеместни.

  Рено е държавата да отрезви печатослагателите, и да въведе отчисления-поне 70 процента от събраната сума. И то със задна дата! Този въпрос трябва да се реши от спешен и приоритетен порядък. Само от отчисленията ще има пари и за самолети, и за болниците, и за магистрали, и за обр азование, и за пенсии-при 70 процента отчисления сами сметнете каква сума държавата пропуска да събере годишно.

 13. 15
  | нерегистриран
  6
  -1

  Предлагам-предвид невероятните опашки пред канторите(не коментираме потокът от пари, които се изливат към частника, вместо към дър жавния бюджет) да се въведе система за регулиране на опашки-с теглене на номерче. Както в КАТ-примерно, като знам,че номерът ми ще е след около 5 часа ,да мога да си върша своите неща през това време. Има например нотариална кантора, находяща се в престижен квартал където опашката излиза на улицата , и се "вие" около близкия тотопункт. Странното е и друго-в тази кантора сътрудниците имат навика да навикват клиентите, а те мълчат като пионерчета с наведен поглед.

  Изобщо напоследък в нотариалните кантори зе крещи и говори високомерно и високотонно на клиентите, повече, отколкото в офисите на чесеитата.

 14. 14
  Вълчев | нерегистриран
  7
  -5

  Закриване на печатослагателите. Дейността им да премине към адвокатурата и всеки адвокат да има нотариални функции. Предстои!!!

 15. 13
  Добро предложение, драги! | нерегистриран
  13
  0

  До коментар [#12 #undefined] от "Не. ":  Може и да стане! Всъщност ситуацията с 95-процентни отчисления, е ако има държавен нотариат. Другите 5 процента ще са предостатъчни за самофинансиране на нотариуси и администратия.  Предлагам-паралелно въвеждане и на държавен нотариат, като първа стъпка към окончателното закриване на провалилия се експеримент с частното щемпелмейкърство. Ако имам избор няма и да си помисля за частника. С удоволствие ще си давам парите на държавата, ако има държавен нотариус на твърда заплата(вероятно равна на заплатата на окръжен съдия, което за частника не са пари, а...ресто)

 16. 12
  Не. | нерегистриран
  9
  -1

  Минимум 95% отчисления. Останалите 5 % да бъдат за развитие на джендър идеологията.

 17. 11
  мнение | нерегистриран
  6
  -2

  70 процента като минимум да е отчислението!

 18. 10
  заповед | нерегистриран
  6
  -1

  Държавата да не чака, а да въвежда процентните отчисления-със задна дата.

 19. 9
  обективен | нерегистриран
  14
  -5

  Време е да се заплати на нотариуса отчисление от местните данъци, които събира. Дейност, за която държавните служители освен възнаграждение, получават и премии и други поощрения.

 20. 8
  % | нерегистриран
  8
  0

  "кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?..."

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.