Фирми "бушони" крадат земи през къртици от ВКС


Фирми "бушони", включили се в схемите за кражба на чужди ниви в Северозападна България, са се регистрирали само ден преди да излезе тълкувателно решение на ВКС, научи "Монитор". То става факт на 20 юли и на практика дава възможност земеделска земя да се наема и по силата на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). В него обаче

"вратичка" позволяваща чужда собственост да се дава под наем,

без знанието на собствениците.

Само за 4 дни след излизането на въпросното тълкувание 2 фирми успяват да сключат сами със себе си стотици договори за наемане на земя, алармират селскостопански производители от Вълчедръм.

Според един от земеделските производители и собственик на земя Наталия Стамова от района, въпросните фирми с един и същи собственици непрекъснато бълват нови договори и то за сроковете от няколко пъти по 3 години. Допреди дни е ставало дума за площ от 6-7 хил. дка. По думите й на практика с тълкуванието на ВКС се дава възможност и земята да се наема без знанието на собствениците й, и след като арендаторите, имащи договори със собствениците на нивите я засеят през есента, през лятото на следващата година наемателят, които е едновременно и наемодател на чуждия имот да отиде и да прибере реколтата.

"Засега наемателят-наемодател не може да вземе субсидиите за обработване на земята, защото договорите му не са регистрирани в земеделската служба", казва Стамова. По думите й обаче административният съд може да свали отказа за регистрация на въпросните документи и ще има законово основания да го направи, защото

ЗЗД позволява даването под наем на чужда собственост.

По време на организираното днес от омбудсмана обсъждане на проблема стана ясно още, че две трети от земеделската земя в страната, чиито собственици са в чужбина и имотите им се водят като "бели петна" вече е станала мишена на подобни фирми, като върлуващата край Вълчедръм. Мая Манолова уточни, че "епидемията" от договори по ЗЗД за фиктивно наемане на земя вече е обхванала много други райони на страната. Тя подчерта, че ще иска от парламента промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, в Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за арендата в земеделието и Закона за кадастъра и имотния регистър да бъдат приети най-късно до началото на октомври.

"В противен случай има голяма опасност участниците в схемите да приберат реколтата на стопаните и да се получи така, че един сее, а друг обира плодовете на труда му", каза тя.

Зърнопрозиводителят Светослав Русалов предложи, вместо редакция на въпросните закони да се поправи ЗЗД. Според него в противен случай всеки ще може да започне да дава под наем чужда собственост и законът да го защитава.

Мая Манолова контрира, че за промяна на ЗЗД ще трябват минимум 5 години, а

в момента е нужно спешно решение на проблема.

За това тя предлага с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, договорите, сключени от лица, които не са собственици или съсобственици на имотите, нито са упълномощени от тях да се прекратяват.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов смята, че в схемата има замесени и държавни чиновници и сигурно става въпрос и за фалшиви документи. Той призова промените в законите, касаещи земеделието да се правят много внимателно.

Галина Странджева-Златева, зам.-председател на Българската асоциация на съдиите по вписванията смята, че за да се реши проблемът нотариусите трябва да имат правомощието и задължението да проверяват дали наемодателят е собственик на имота. Тя предложи подобни пълномощия да бъдат предоставени и на службите по земеделие. "Разпоредиха ми да впиша такъв договор с 650 имота в района на Разград, след като бях отказала. Подобна отмяна на отказ на натриус от съда има и в областите Добрич и Бургас. И става дума не за едногодишни договори, а за такива над 3 години", обясни Златева. По думите й дори някой да дойде при нея с договор за продажба или на даване под наем на собствения й имот без нейно знание тя няма право да откаже да го впише.

Адвокат Асен Цолов смята, че собствениците в момента са беззащитни и не могат да върнат владението на имотите си. Той също предложи договорите за наем да се сключват само със знанието и съгласието на собствениците.

Уволниха карловски полицай по недоказано обвинение

Предишна новина

Мъж под домашен арест пленил девойка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.