Финансовото министерство не дава на Вигенин приходите от имоти зад граница


Вигенин представи още през февруари подготвените от екипа му промени в Закона за дипломатическата служба, а в понеделник бяха обсъдени на заседание на Обществения съвет към министерството.

"Постоянно се сблъскваме с проблема, че средствата от наеми и продажби отиват в централния бюджет, а не в МВнР, и това ни затруднява в планирането на ремонтите", каза Вигенин.

Той уточни, че за тази година има необходимост от ремонти за около 15 милиона лева, а министерството може да осигури около 5-6 милиона.

С промените в закона се предвижда още да бъде намалена наполовина т.нар политическа квота за посланици до 10% и да бъде отменена въведената от правителството на ГЕРБ "бърза писта" за млади и способни дипломати, която им даваше възможност за по-бърз достъп до по-високи постове, окупирани предимно от кадри, започнали професионалния си път още преди 1989 година.

Той посочи, че ма основания да вярва, че предложението за 10 процентна политическа квота ще бъде прието от парламента, но уточни, че дори тази идея да не бъде възприета, сегашният таван от 20 процента не е задължителен, а по-скоро ограничителен.

В нашата дейност ние ще се стараем тази квота в следващите години да бъде намалявана, каза Вигенин.

Той посочи, че политическата квота не е непременно нещо лошо и не трябва да бъде премахвана, защото се случва дипломатическата служба към дадения момент не винаги да разполага с най-подготвените кадри.

Вигенин коментира още, че, ако всичко върви нормално, би следвало към средата на тази година промените в закона да бъдат приети и да влязат в сила.

"При обсъждането на текстовете в Народното събрание ще бъде важно да не се отклоним значително от предлагания законопроект, за да не се нарушат внимателно преценените баланси", каза още Вигенин.

БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд

Предишна новина

Съд призна за корумпиран бивш премиер на Израел

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.