Финално редовно заседание на кабинета: „Последните опитват да се изкарат първи“

Финално редовно заседание на кабинета: „Последните опитват да се изкарат първи“
Последното редовно заседания на третия кабинет "Борисов"

"Ще подходим отговорно към нашето предложение за съставяне на правителство. Българският избирател категорично постави ГЕРБ на първо място и всички опити на последните в класирането да се опитват да се изкарат първи или най-значими изобщо не е вярно" - това заяви премиерът Бойко Борисов на последното редовно заседания на третия си кабинет, преди да подаде оставка пред новия парламент, който беше свикан от президента на 15 април. 

"А тези, които казват, че би ни било страх от служебно правителство, когато ви попитат, ще кажете, че този въпрос означава за тези, които го задават, че те са страхуват за демокрацията. Защото един служебен кабинет има ролята да направи честни избори", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той изтъкна, че изборите са били прозрачни и добре организирани. "Това е становището на международните наблюдатели от ОССЕ. Но страховете, които се опитваха да наложат, че едва ли не ние ще опорочим вота или ще направим нещо незаконно и недопустимо, отново останаха една голяма лъжа. Затова продължаваме нататък и нека всички подходят така отговорно", добави Борисов.

Той подчерта, че както изисква Конституцията, когато ГЕРБ получи мандата за съставяне на кабинет като първа политическа сила, най-отговорно ще се отнесат към него - "не за друго, нашите избиратели това искат". По думите му, след като другите партии преценят дали ще ги подкрепят или не, си има конституционни начини за действие. Вече обаче беше заявено от всички други политически сили, че няма да подкрепят правителство на Борисов, така че се очаква партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" да приеме втория мандат.

"Ситуацията с пандемията остава тежка в света и ние действаме разумно, представете си да бяхте затворени, да имаше вечерен час. През последното денонощие оздравелите от коронавируса са повече от новозаболелите. В други държави има повече заразени, въпреки че ограничителните мерки са много по-строги. В следващите 2 месеца очакваме допълнителните 2,7 милиона ваксини на "Пфайзер", които ще получим благодарение на европейската солидарност", подчерта още премиерът.

Скоро след заседанието премиерът се озова във Велико Търново заедно със здравния министър Костадин Ангелов и финансовия министър Кирил Ананиев, където беше посрещнат от владиката на Старата митрополия, за която днес бяха отпуснати пари за ремонт.

Там той потвърди, че няма да е кандидат за министър-председател, а ще предложи друг, проевропейски ориентиран. В отговор на въпрос той уточни, че това няма да е Томислав Дончев - "не че не заслужава". Борисов обаче отказа да назове името му. Щял да го направи, когато получи мандата за съставяне на кабинет. Издаде само, че в състава му ще бъдат и някои от старите министри. 

Още по темата

ССБ иска рангът за длъжност да има по-голяма тежест при формиране на заплатите на магистратите

Предишна новина

Убиецът от Сотиря моли съда за снизходителност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.