Фейсбук спечели дело за селфи на бежанец с Меркел


Фейсбук отбеляза победа в съдебно дело в Германия, заведено от сирийски бежанец, чието селфи с германския канцлер Ангела Меркел го направи цел на расистки тролове. Това съобщава Агенция "Франс прес". Съдът се произнесе, че социалната медия не е задължена активно да търси и трие клеветящи публикации, като онези, които са фалшиво свързани с поемане на отговорност за ислямистки атаки или престъпления с насилие.

19-годишният Анас Модамани твърди, че селфито е било използвано в т.нар. fake news - лъжливи новини. Той поискал от съда социалната мрежа да спре разпространението на такива клеветящи фалшиви новини, които били споделени безброй пъти.

Припомняме, че снимката на Модамани стана популярна през август 2015 г., но след това е недоброжелателно използвана, за да го "свърже" с терористични атаки. Фейсбук изтри част от постовете, но адвокатите на Модамани заявиха, че все още се появяват на много места. Адвокатът на Фейсбуй Мартин Мюнц заяви, че с милиарди постове всеки ден, компанията трябва да наеме нещо като "чудодейна машина", за да засича всяко неправомерно използване.

Въпреки това съдът реши, че е не е ясно дали Фейсбук може да извършва такива проактивни търсения без значителни технически препятствия. Магистратите информираха, че този въпрос може да се наложи да бъде уреден от друг съд в бъдеще, пише нюз.бг.

Нови обвинения към Франсоа Фийон

Предишна новина

Би Ти Ви ще обжалва наложените от Комисията по конкуренция глоби

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.