Фаворитът на шефа ще бъде фаворит и на Темида


"Върховните съдии облякоха тогите си и излязоха пред сградата на Върховния административен съд в знак на протест срещу опитите да им бъде наложен председател. Те разказаха публично как са притискани да дадат гласа си за него. След като сами защитиха независимостта си, получиха и обществена подкрепа. Мнозинството във Висшия съдебен съвет, което беше инсценирало избора, в крайна сметка прекрати процедурата и я остави на следващия състав."

Сигурно така звучат новините в една паралелна реалност. Нашата действителност е друга. "Сега" получи сигнали от магистрати от ВАС, че съдиите са принуждавани да гласуват за един от кандидатите, като биват заплашвани, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа. Никой обаче не се съгласи да застане с името и лицето си и да разкаже подробно за натиска.

Така омагьосаният кръг се затваря. Роднини на магистрати получават постове, самите магистрати се домогват до повишения през задната врата на системата. И после това се използва да бъдат държани в зависимост. И тъй като са наясно, че са станали

част от порочния модел и се ползват от него,

не искат да участват открито в разрушаването му.

Няма как да стане ясно дали анонимните сигнали са верни, или не. Но ето ги фактите:

ВАС е ключов съд, тъй като гледа делата срещу актовете на властта. В него се концентрират и казуси по митнически и данъчни дела за милиони. Изборът на председател е насрочен от Висшия съдебен съвет за 11 септември. За да бъде избран някой от двамата кандидати, трябва да събере поне 17 от гласовете на кадровиците. След това президентът подписва указ за назначението му, като има право да откаже да подпише веднъж.

За шефския пост има двама кандидати, съдии от ВАС - Георги Чолаков и Соня Янкулова. Миналата седмица пленумът на ВАС даде подкрепата си за Чолаков. Това не е изненада, тъй като точно мнозинството от пленума издигна кандидатурата му за поста. Янкулова беше номинирана от трима от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Чолаков е фаворитът на сегашния председател на съда - Георги Колев, който с главния прокурор Сотир Цацаров има почти сигурно мнозинство от 17 гласа.

Георги Колев се спряга за зам.-председател на ДАНС,

където постът се оваканти, след като на 2 юни Олег Петков стана зам.-министър за европредседателството. Зам.-председателите на ДАНС се определят от кабинета по предложение на шефа на агенцията. Мандатът е 5 г.

Възможно е обаче и да няма избор, ако мнозинството се притесни от скандал, свързан например с имотните еквилибристики на някой от кандидатите. Интересът към изслушването на двамата кандидати бил слаб, разказаха магистрати. На Пленума са присъствали само 61 от 91 върховни съдии. Правилата за изслушване на кандидатите, приети от мнозинството съдии от ВАС, предвиждат гласуване, след като номинираните изложат концепциите си и отговорят на въпросите. Според някои съдии това е дописване на закона. Въпреки всичко гласуване имаше и 48 от съдиите подкрепиха Чолаков.

Чолаков е възпитаник на Софийския университет. Той има 25-годишен юридически стаж, 10 от които като съдия. Влиза в системата през 1992 г. и година по-късно става председател на Районния съд в Сливен. Две години след това избира да адвокатства. През 2007 г. пак влиза в съдебната власт като административен съдия в Сливен. През януари 2009 г. подава оставка и става нотариус в Балчик. Третото му връщане в системата е през март 2012 г., този път във ВАС след външен конкурс. Чолаков бе част от петчленния съдебен състав по делото на акционерите на КТБ срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката. Участва и в съдебния състав, който намира вратичка за строежа на небостъргач в столичния кв. "Стрелбище".

В подкрепа на Чолаков във ВСС са получени 10 становища - кое е от кое по-похвално. Освен съдии за неговия избор настояват чистачи, касиери, призовкари, които се подписват под твърдения за безспорния му професионализъм. Становищата са от административните съдии от Стара Загора; служителите и съдебните помощници от ръководеното от Чолаков отделение във ВАС; съдиите и служителите от Районния съд в Котел; председателите на Административния съд в Благоевград, на Районния съд в Сливен; на Административния съд в Сливен, съдиите и служителите от Административен съд - София-област; Адвокатската колегия на Сливен; на председателя на Окръжния съд в Сливен; както и на съдиите и служителите от Административния съд в града. От Котел например пишат, че "и досега в сливенския съдебен окръг сравняването с Георги Чолаков е израз на такива достигнати

високи нива в научното познание, неприсъщи на всеки".

Странно, но за Янкулова, която има добро име сред колегите си, няма нито едно становище. Тя също е завършила Юридическия факултет на СУ. Има над 32-годишен юридически стаж, като над 21 г. от тях е съдия. Янкулова има 11 г. във ВАС. Работила е на всички нива в съдебната система. Оглавявала е първото в страната самостоятелно обособено административно отделение - в Софийския градски съд, била е и зам.-председател на съда. От 1998 г. е във ВАС, като през 2001 г. става зам.-министър на отбраната, а после е и зам.вътрешен министър.

Янкулова също се е произнасяла за КТБ. Тя подписа с особено мнение отхвърлянето на жалбата срещу отнетия лиценз на банката и се позова на практиката на съда в Страсбург. Затова беше избрана за юрист на годината през 2015 г.

Имотната декларация на Чолаков, подадена пред ВСС, показва, че той и семейството му притежават 13 имота и 20 земеделски земи. На негово име се водят апартаменти в София, Сливен, Несебър и Слънчев бряг, дворно място в котелското с. Медвен и дворно място със сгради в с. Пчелин, Костенец. Освен това има и лозя в новозагорските села Каменово и Кортен. Чолаков е декларирал 3 ипотечни кредита - за 74 хил. лв,. за 104 хил. лв. и за 58 900 евро.

Когато през 2007 г. влиза в съдебната власт, той декларира пред Сметната палата, че е

дал заеми на 4-ма души за общо 80 516 лв.,

както и 13 хил. лв. на "Адвокатско дружество - Георги Чолаков". Има и неплатено възнаграждение от 20 хил. лв. по договор за правна помощ с "Пътнически превози" ЕАД - Сливен. В същото време дължи 200 хил. лв. на една банка и 20 500 лв. на друга. През 2012 г., когато става съдия във ВАС, Чолаков е дал заеми за над 53 хил. лв., а има задължения от 267 129 лв. и три кредитни карти - 2 за по 5000 лв. и една за 25 хил. лв.

При второто си завръщане в съдебната система Чолаков сочи 10 имота в Балчишко, на които е цесионер. Става такъв, след като купува вземанията на Илиян Пенев Петков. Петков е ипотекиран кредитор на физическите лица, които са собственици на въпросните имоти. И освен това е в съвета на директорите на "Лонг ман холдинг" АД.

Янкулова е на другия полюс. Тя има 1/2 идеална част от дворно място в софийското село Кътина, получено като дарение от брат й. Семейството й има още 4 имота. Декларирала е три влога - от 30 хил. лв, 3781 лв. и 6500 евро.

Изборът на шеф на ВАС ще се следи от Европейската комисия, която го определи като много важен в последния си доклад, както и като тест за независимостта на ВСС. Но какво от това? В целия си мандат мнозинството в съвета напълно безскрупулно погазваше принципите на прозрачност и почтеност при вземането на важните решения за системата. Какво би му попречило да го направи и сега, когато на кадровиците им остават броени дни на високоплатените им постове, а след това управляващите им осигуриха лесни повишения?

Договорите по телефона са невалидни без подпис

Предишна новина

19-годишен наркодилър се отърва с условна присъда от 16 месеца и 3000 лв. глоба

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.