Facebook блокира Николас Мадуро, рекламирал лек за COVID с мащерка


Фейсбук блокира страницата на президента на Венецуела Николас Мадуро заради нарушения на политиката срещу разпространяване на дезинформация за КОВИД-19 чрез рекламиране на недоказано лекарство, съобщи говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.

През януари Мадуро описа препарата Карвативир - приеман през устата разтвор, с извлек от мащерка, като "чудодейно" лекарство, което неутрализира коронавируса без странични ефекти. Твърдение, което според лекари, не е научно подкрепено.

Фейсбук свали видео, в което Мадуро рекламира лекарството, защото то нарушава политиката срещу неверни твърдения, че "нещо може да гарантира защита от зараза с КОВИД-19 или да гарантира възстановяване от КОВИД-19". "Следваме насоките на СЗО, според които в момента няма лекарство, което да лекува вируса", каза говорителят на Фейсбук за Ройтерс.

Заради многократни нарушения на нашите правила, блокираме страницата за 30 дни, през които тя ще бъде в режим "само за четене".

Във видеото Мадуро казва, че Карвативир, наричан от него "чудодейните капки" на живелия през 19 в. и обявен за блажен от католическата църква венецуелски лекар Хосе Грегорио Ернандес, може да се използват превантивно и терапевтично срещу коронавируса. Администраторите на страницата са били уведомени за нарушенията на политиката на Фейсбук, каза говорителят.

Профилът на Мадуро в социалната платформа за споделяне на снимки Инстаграм, която е собственост на Фейсбук, няма да бъде засегнат.

През февруари Мадуро каза, че Фейсбук "цензурира" видеа, в които той показва Карвативир. Мадуро често използва социални медии, включително Фейсбук и Туитър, и понякога излъчва на живо свои речи онлайн. 

Данните за вчерашния ден сочат, че заразените с коронавирус във Венецуела са 154 905, а починалите общо 1543. От опозицията заявяват, че реалните числа вероятно са по-големи, заради ограничения брой тестове.

Беднякът милионер Милен Паунчев - свидетел по дело за нелегална цигарена фабрика в Пловдив

Предишна новина

Хванаха българин, участвал в грабеж на 38 кг злато в Белгия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.