Ф Гунев: Над едно ниво в развитието на полицейския служител - това вече е политическа кариера


Заради политизацията на структурите и ограничените възможности за контрол в МВР няма достатъчно капацитет за борбата срещу купуването на гласове. Тома каза за предаването "Неделя-150" по "Хоризонт" заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той не очаква партиите да се "осъзнаят" след разкритията му за осребряването на власт по-рано тази седмица:

Това са вече трайно установени клиентелистки мрежи, които съществуват по места. Те съществуват в една или друга форма в много страни, в балканския си вариант просто някак си са по-дълбоки. В Гърция също съществуват под една или друга форма. Натискът от ЕК обаче би трябвало да се увеличи в посока деполитизация. Вчера вицепремиерът също говори за деполитизация в прокуратурата и в полицията. Надявам се, че самите полицаи го желаят. За самите полицаи е далеч по-лесно да имат известна степен на независимост, да не са политизирани, да не трябва тяхната кариера да зависи от това те да се ангажират с една или друга политическа партия,  защото в момента над едно ниво в развитието на един полицейски служител, тоест когато се стигне на ниво началник на районно управление, а за областен директор – със сигурност, това вече е политическа кариера.

Служителите от такъв ранг, дори и да не го искат, започват да бъдат възприемани като политически обвързани от следващите партии и много кадърни служители просто не желаят да израстват в кариерата от опасения за името и кариерата си.

Даже и за началници на районни управления в известна степен съществува риск, особено когато те са началници на районни управления в такива части, примерно на града, където има много голяма търговия с гласове и там се знае, че трябва да е верен човек на дадената партия, за да се гарантира купуването на гласове.

Администрацията в държавната администрация на страните в Западна Европа е деполитизирана, сподели Гунев. Именно тази политизираност крие рискове за разследващите, защото какъвто и служител д аразследват се сблъскват с трудности сякаш разследват политик.

Инспекторатите към вътрешните ведомства в другите страни са много по-големи. Има нужда и от повече анализатори и дори отделна дирекция за политики и анализи във ведомството, допълни Гунев и сподели за политизацията във ведомството:

Колкото и да е станало клише това нещо със задкулисието, според мен беше странно, че не беше ясно кой точно управлява МВР, че самите хора в системата се чудеха "тия отгоре с кои са точно". Това, което ние установихме в рамките на тези 2-3 месеца, е, че по-скоро ДПС е имало превес в управлението на министерството. Поне това бяха всички сигнали или вътрешна информация, която излезе. Но мисля, че хората възприемат ДПС по един по-различен начин от това което тя е. Тя отдавна е излязла, особено на местно ниво, от това да бъде етническа партия. Тя вече е партия, която има обвързване с бизнес и други такива кръгове. В този смисъл един такъв кръг беше част от управлението на МВР и на държавата. Не знам защо мислите, че, ако ДПС успява да назначи директора на ДАНС, ще има по-малък успех в назначенията в МВР.

Според Гунев е било грешка на ДПС да предложат политическо лице като делян Пеевски за шеф на ДАНС, от който се очаква да е политически необвързан. Това би било като да се назначи депутат за шеф в полицията, коментира той, но уточни, че все пак в МВР се очаква политическото ръководство да е политически обвързано, да задава политики и да няма директен контрол върху действията на полицията.

В СДВР започна проверка след оплакването  на 20-годишна студентка от полицейски произвол при обиск на улицата. Ако момичето подаде жалба, инспекторатът на МВР ще се заеме със случая, каза заместник-министър Гунев:

Ако жената подаде оплакване и до Инспектората, ще бъде направена и по-щателна проверка и от страна на министрерството. За мен по-големият проблем е ,че такъв род проверки често се въприемат от гражданите като вътрешни, нямат особено доверие към тези проверки. Това, което трябва да се мисли и се надявам следващото правителство да го припознае като част от програмата за реформи в МВР, е изграждането на една независима система, както е в Западна Европа, където омбудсманът или структура в НС, където работят независими следователи, бивши прокурори и съдии, те извършват този род проверки и тогава  обществото, естествено, има много по-голямо доверие в една такава проверка и резултатите ѝ.

Обвинителният акт за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие готов до месец

Предишна новина

Нашата полиция ни пази (засега с презерватив)

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.