Евросъюзът удря социалния туризъм


Държави в ЕС може да отказват искания за помощи от граждани на други членки, ако те са "социални туристи", се казва в становище на генерален адвокат на Европейския съд в Люксембург, огласено във вторник. Очаква се то бъде повторено в решението по дело, заведено от румънка в Германия.

Ден след становището "Шпигел" и Ройтерс съобщиха, че Германия е изготвила законопроект, предвиждащ забрана за влизане в страната, затвор и глоби за социални туристи от членки на ЕС.

Румънката завела дело, след като родила в Лайпциг, където първоначално ѝ плащали детски. Но те били спрени, след като подала искане за виза и помощи като безработна. Причината за отказа била, че тя не си търси работа и няма квалификация.

Адвокатът на съда припомня, че според законите в ЕС граждани на съюза и семействата им може да пребивават без проблеми в друга страна членка само 3 месеца. "Когато те останат повече, трябва да разполагат с достатъчно ресурс, за да не са в тежест на системата за социални помощи на страната домакин", се казва в становището.

То дава основание на Германия да въведе драстични ограничения за социални туристи, като се очаква официално мерките да бъдат обявени в началото на юни. Те целят да не се позволи на имигранти от ЕС да източват помощи и детски.

При установени злоупотреби ще се налага забрана за влизане в страната за срок до 5 години. Предоставянето на фалшиви или непълни данни при получаване на документ за пребиваване в страната предвижда до 3 години затвор или най-малкото глоба.

Детски надбавки ще могат да получават само имигранти от ЕС, които имат данъчен идентификационен номер. Той пък се дава единствено на работещи.

Наред с това правото на пребиваване в страната за търсещи работа се ограничава на 6 месеца.

През това време безработните няма да имат право на социални помощи, а ако в този срок не си намерят работа, ще трябва да напуснат ФРГ. Те няма да могат да се върнат обратно за срок до 5 години, който ще се определя за всеки конкретен случай.@Евросъюзът удря социалния туризъм

Международният наказателен съд отказа съд за Сейф ал Ислам в Либия

Предишна новина

5 год. затвор за рецидивист, отвлякъл и мъчил проститутка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.