Европейският съд за правата на човека осъди Турция


Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Турция да плати 90 млн. евро обезщетение на Кипър за военната операция на Турция през 1974 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Република Кипър даде под съд Турция през 1994 г. Кипърските гръцки власти твърдят, че с военната интервенция на острова са били нарушени много членове на Европейската конвенция за правата на човека. Искът на Република Кипър бе приет от съда през 1996 г., а през 2001 г. ЕСПЧ прецени като основателни повечето от тезите на кипърските гърци. На 10 май 2001 г. страсбургският съд намери Турция за виновна за нарушаване на човешките права в Кипър, но остави за по-нататък частта за материалното и моралното обезщетение.

Заради действията на Анкара през 1974 г. са изчезнали 1500 души. Освен това, както потвърди ЕСПЧ, са били нарушени правата на кипърските гърци, живеещи на територията на полуостров Карпас, намиращ се в състава на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, посочва агенцията.

Днес съдът в Страсбург издаде решение, съгласно което Анкара трябва да изплати 30 милиона евро като компенсации за моралния ущърб на близките на изчезналите кипърски гърци и 60 милиона евро в качеството на компенсации за моралния ущърб, нанесен на кипърските гърци от Карпас.

Кипърското правителство ще трябва да предаде получените средства на пострадалите под надзора на Комитета на министрите на Съвета на Европа, посочи ЕСПЧ.

От военната интервенция през 1974 г., когато турски войски нахлуха в северната част в отговор на инспириран от гърците преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция, средиземноморският остров е разделен. Окупираната от Турция северна част - Севернокипърска турска република, е призната само от Анкара.

Шуменец съди КАТ заради причинен му стрес от нереална глоба

Предишна новина

Орешарски ще следи всички спецслужби

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.