Европейският прокурор от България Теодора Георгиева официално е уточнила, че следователи и съдии могат да са делегирани прокурори

Европейският прокурор от България Теодора Георгиева официално е уточнила, че следователи и съдии могат да са делегирани прокурори
Прокурорската колегия обсъди писмото на Лаура Кьовеши

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди писмото от кабинета на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което бе поискана допълнителна информация за седем от десетте излъчени от България делегирани прокурори, които трябва да започнат работа в Европейската прокуратура (ЕП).

В началото на заседанието главният прокурор Иван Гешев изрично уточни, че отговор се дължи, но в случая нито пълният текст на писмото на Кьовеши, нито отговорът на Прокурорската колегия могат да бъдат коментирани в цялост, заради конфиденциалния характер на информацията, която съдържат.

След Гешев, думата взе Огнян Дамянов, който докладва, че във ВСС е получено писмо, съгласно което европейският главен прокурор иска допълнителна информация за седем от излъчените делегирани прокурори и дебело подчерта, че е необходимо да се спре с инсинуациите, че става дума за „връщане на кандидати“.

Евгени Иванов от своя страна изрази изненада от факта, че от кабинета на Кьовеши в Люксембург се иска информация за част от българските кандидати, преди реално ръководството на новия европейски орган изобщо да се е запознало с пълния обем на изпратената от България информация относно излъчените магистрати. „Има известно напрежение около тази точка. Разписаната процедура за избор на европейски делегирани прокурори е ясна. Абстрахирам се от журналистическите интерпретации, че те са върнати – няма нищо такова – просто се иска информация, каквато стъпка е предвидена в самите правила за избор на Европейската прокуратура. На мен ми прави впечатление обаче, че писмото на ЕП идва преди да са получени от тях всички материали във връзка с процедурата. Само протоколите от заседанията на Прокурорската колегия са около 400 страници. В материалите има и допълнителна информация за кандидатите, както и аудиозаписи на проведената процедура. Нищо скрито-покрито няма в процедурата, затова за мен е малко странно цялото това напрежение и на какво се дължи това процедурно нетърпение на ЕП. Надявам се това нетърпение да е плод на това, че се бърза да започне работа ЕП, а не на нещо друго. Ние направихме всичко възможно да приключим процедурата бързо и качествено. За себе си – аз и повторно бих гласувал по същия начин, ако трябва да мина отново през процедурата. След случилото се обаче, дори да имаше възможност за повторна процедура, ми е трудно да си представя как можещите, знаещи и читави колеги щяха да се мотивират да участват“, посочи Иванов и отново подчерта, че Прокурорската колегия е направила всичко възможно да проведе безупречно процедурата за подбор.

Гергана Мутафова се съгласи с казаното от Иванов. „Няма да правя излишни декларации, но аз също споделям това, че при обстоятелства, при които се наложи повторно да гласувам – моят вот отново ще е такъв. При една достатъчно дълга процедура за събиране на документи – ние получихме първоначално 35 кандидати. Ние изцяло се съобразихме с предварително обявената ни процедура и с правилата, които самите ние приехме. Ако погледнем назад към изискванията към кандидатите, то ще видим, че абсолютно всички излъчени отговарят на тези критерии. Оттам нататък ние не участваме в завършека на процедурата. Имаше много неверни интерпретации от някои медии какво касае писмото, включително имена на колеги, че не са одобрени, като че ли са втора ръка магистрати. Съжалявам за това! Колегите не заслужават това отношение към професионалната им кариера. Да, ние дължим изказване по темата – най-малкото на колегите, които са засегнати“, посочи Мутафова.

Калина Чапкънова също посочи, че стои на позицията си, че процедурата е проведена напълно обективно и безпристрастно. И изложи общите рамки, в които се съдържа информацията, която ще се представи на ЕП. Тя вече е подготвена от кадровиците и предстои да бъде изпратена в най-кратък срок. „Искам да напомня на всички, че информацията, която разменяме с ЕП, се движи чрез Министерството на правосъдието и МВнР. Предвид това, че в допълнителната информация, която сме подготвили да изпратим, има конфиденциална информация и поради това ние не можем да огласим автентичния текст. Но можем все пак да огласим общите принципни положения. Удачно е да съобщим, че първо – информацията, която ние ще предоставим напълно съответства на зададената рамка от самата ЕП. Второ – информацията, която предоставяме съдържа обективни факти. Това е информация, която касае нормативната база, която регламентира самото провеждане на процедурата за избор на европейски делегирани прокурори и общата нормативна рамка на структурата на съдебната власт, като сме акцентирали и на статута на магистрата у нас. В нашия отговор се съдържа и много лична информация, която касае именно работата на всеки един от колегите. Мислим, че именно през работата можем да представим визитката на всеки от колегите. Именно поради наличието на тази лична информация ние няма да обявим целия текст на нашия отговор към момента, докато процедурата не е официално завършена“, посочи Чапкънова.

Огнян Дамянов отново се включи, за да направи и друго важно уточнение, което на практика напълно опровергава манипулациите на някои български медии и политически лица, че от ЕП са заявили, че следователи не могат да кандидатстват за такава длъжност. Всъщност, се оказа, че на 11 януари 2021 г. в имейл до административните ръководители на прокуратурите в цялата страна е била изпратена информация от българския прокурор в ЕП Теодора Георгиева, с която тя е разяснила процедурата по подбор на десет европейски делегирани прокурори, като изрично е поискала информацията да бъде предадена и на съдилищата, и на следствените отдели. Нашият представител в Люксембург Теодора Георгиева е уточнила, че в процедурата могат да се кандидатират всички действащи магистрати - съдии, прокурори и следователи, без изключения.

„В нашият отговор, който сме подготвили в обем от десетки страници, ние отговаряме на въпросите на г-жа Кьовеши, но освен това питаме – има ли някакви други нормативни изисквания за нашите представители в ЕП, които на нас не са ни известни“, коментира Дамянов. Той предложи и в Люксембург да бъде изпратено и общо становище на тримата избрани следователи от Прокурорската колегия, в което те изразяват мнение, че предварителното определение, че следователи не могат да бъдат делегирани прокурори, е дискриминационно. Следователите освен това са отказали за тях да бъде изпращана допълнителна информация в кабинета на Кьовеши, тъй като те са заявили, че са показали всичките си качества още при самото представяне.

Главният прокурор предложи в ЕП да бъде изпратен освен това и запис, както и протоколът от настоящото обсъждане по въпроса в Прокурорската колегия. „Аз не виждам някакъв сериозен проблем, не виждам изобщо някакъв проблем. Както всички в България, надявам се, най-после разбраха, сме в хода на една неприключила процедура. След финализирането от страна на ЕП, всеки един от нас или цялата Колегия може да даде изявления, съобразявайки официалното изявление на ЕП, което също потвърждава, че процедурата не е приключила. В крайна сметка в хода на подобни процедури е нормално да има въпроси, които трябва да бъдат изяснени. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите, в един партньорски разговор, в едни консултации, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени – това да бъде направено“, коментира на финала Гешев.

Кадровиците накрая се съгласиха единодушно, че исканата от ЕП информация ще бъде изпратена, заедно със становището на тримата следователи и запис на проведената дискусия.

Ето и пълен запис на цялата дискусия на Прокурорската колегия по писмото на Лаура Кьовеши:

Още по темата

Затягат мерките в София, обмислят затваряне на молове и фитнеси

Предишна новина

Изпитват младши прокурорите на 17 април, младши следователи – на 24 април

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 30
  Чие е това решение??? | нерегистриран
  0
  0

  Чия е идеята за следователите да не се представя допълнителна информация?! Как така са показали всичките си качества на интервюто?! Интервюто на единия следовател мина набързо. Във визитката се цитира атестация от 2011г. Непочтено е след като искат такъв пост сега да се правят на обидени примадони и да не искат да предоставят информация за работата си. Съвсем друг въпрос е, ако някой няма каква информация да предостави и то съобразно исканията на ЕП.

 2. 29
  | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #28 от "12 | нерегистриран":
  От заглавието се оставя с впечатление, че според Правен свят, виновна е Теодора Георгиева. Моля да прецизирате изказа си.

  Точно това целят - след руснаците, ДС, либералният началник на кабинета на Кьовеши, вече и Т. Георгиева да им е виновник за излагацията. След нея и Кьовеши ще бъде набедена за враг на прокурорската селищна система - достатъчно неща за претопляне имат същите "медии", които пускаха срещу нея преди време.

 3. 28
  12 | нерегистриран
  13
  0

  От заглавието се оставя с впечатление, че според Правен свят, виновна е Теодора Георгиева. Моля да прецизирате изказа си.

 4. 26
  Бегай | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #11 от "мнение | нерегистриран":
  Единствения адекватен отговор на България на еврошамарът е:

  -Пълно закриване на прокуратурата- по грузински модел.
  -Пълен анализ на свършено и несвършено, като бъде прилаган закона-по румънски модел-в Румъния има стотици румънски прокурори,и две румънски правителства в изправителните заведения.
  -Лустрация на сега инсталираните, вклч и на доказано честните-самото участие в организация като тази на прокуратурата в този си вид е достатъчен аргумент за лустрацията-вклч пълна забрана за назначаване в съдебната система, бюджетен сектор и адвокатура-по чешки образец.
  -Рестарт на прокуратурата в редуциран състав с нови хора и нова структура-изоставяне на сегашния съветски модел на йерархия ,страх, власт, подчинение.
  -Извеждане на прокуратурата от съдебната власт, и въдворяване там където й е мястото-в мевере, като бъде записано,че началниците на РПУ-та имат право да дават разпореждания на прокурорите-тоест да се даде нормативна сила на фактическото, да не би сега мевере да не командва парада*?


  *вж например гнусната практика на прокуратурата да праща на съд потърпевшите граждани при конфликт гражданин-мевере-например: пребитите в метрото-пратени на съд, пребитият пред НДК-пратен на съд , набедените по случая "само"скъсания пагон-пратени на съд

  От тук

 5. 20
  | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Май много дървени философи от градска драскат тук.Я да ви питам корифейчета нещо.Защо менторката ми Тедиту на Емиту става за европейски а хара непиещи и с по-добра CV / преподавател в НИП / не стават? Да не я е страх от конкуренция? И колко беше в спецотдела на Емиту...2 или 3 години макс с комяндираването.Не беше ли и малко административен съдия? Не предреди ли политически две читави колежки? И последно.Тя колко опит има в градска за 2..3 години? Пет или шест или седем ОА?

  Надолу.

 6. 17
  ??? | нерегистриран
  33
  -3

  А за професионалното достойнство на колегите от СГП, които имат опит в разследването на икономическа престъпност, които и сега работят по такива дела, нещо пука ли ви, измислени "кадровици"? Все повече прокурори виждат колко струвате, давайте в този дух, подкрепяни от казионните "съсловни" организации. Накрая ще си останете само вие - ПК на ВСС, АПБ и КСБ

 7. 16
  Дддд | нерегистриран
  21
  -3
  До коментар #12 от "до 4 | нерегистриран":
  Я кажи вица. Така или иначе сайтът се чете и от службите,, и се събират айпи адреси на критикуващите , та да се посмеят и те, и читателите.

  То май само те си го четат напоследък. Освен с едностранчива полит-информация, този сайт с друго от години не се занимава. Какво да му четеш?
  Минавам да се посмея на някое заглавие само. За нищо не става вече.
  Агенгурни изпълнения!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.