Eвропарламентът прие спорната директива за авторското право

Eвропарламентът прие спорната директива за авторското право
Eвропарламентът прие нова директива за авторските права

Европейският парламент одобри спорна директива за авторското право, която дава повече права на новинарските агенции и на звукозаписните компании срещу интернет-гигантите като Google и Facebook, предаде АФП. Директивата бе подкрепена от 438 евродепутати, против гласуваха 226, а 39 "въздържали се".

Законът е подкрепен от традиционните медии, които търсят печалби във времена, когато потребителите не използват телевизия и вестници и парите за реклама се пренасочват към интернет-платформите. Новото законодателство позволява на издателите и вестниците да печелят от публикуването на техни линкове от компании като Google. 

От платформи като YouTube и Facebook ще се изисква да сканират каченото от потребители съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали. Малките платформи и микроплатформите са изключени от директивата. Wikipediaи други софтуерни платформи с отворени източници няма да бъдат засегнати. 

Критици предупреждават, че тези две промени представляват директна заплаха за свободния информационен поток в интернет пространството и ще доведат до цензура. Европейският парламент от своя страна уверява, че промените ще защитят малките фирми и свободата на словото.

Още по темата

Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на зам.-министъра на транспорта

Предишна новина

Заловиха един от обявените за издирване по делото срещу Миню Стайков

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  4
  0

  "Новото законодателство позволява на издателите и вестниците да печелят от публикуването на техни линкове от компании като Google."  По-скоро медиите ще да са на загуба, защото по новите правила Гугъл няма да иска да ги публикува без договор, а по този договор платец ще е медията, защото без линк потребителите на интернет ще забравят за нея. После няма читатели, няма реклами, няма медия.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.