Европа прие Директивата за авторското право

Европа прие Директивата за авторското право

Европейският парламент прие във вторник Директивата за авторско право. С 348 гласа "за" и 274 "против" евродепутатите приеха, че новата Директива ще ръководи отношенията на гражданите в ЕС във връзка с авторските права. Гласуването на отделните членове от Директивата, като спорния член 13, не беше допуснато, като за това не достигнаха едва 5 гласа. Европарламентът избра да не се съобрази с мнението на експерти по авторско право, защитниците на свободата на словото, както и мнението на голяма част от гражданите. (Над 5 милиона души са се подписали в онлайн петицията на change.org)

Директивата за авторското право буди напрежение още от създаването си. Граждани от десетки страни се събраха и протестираха, само два дни преди вота. Хората се обявиха "против цензурата в интернет и филтриращите машини". Само в Германия протестите бяха над 40, като недоволство имаше и в Швеция, Полша, Швейцария, Австрия и Португалия. Според данни на полицията в Мюнхен, над 40 000 протестиращи са се събрали издигайки мотото "Да спасим интернет". В Берлин протестът под същия надслов е събрал над 30 000 души, според организаторите.

Във вторник всичките 751 евродепутати трябваше да гласуват "за" или "против" Директивата за авторското право. Вотът идва няколко седмици преди европейските избори на 26 май, а страните членки ще имат 2 години да транспонират акта в националното си законодателство.

Европейският документ е подкрепен от традиционните медии, които търсят източници на доходи във времена, когато потребителите не използват толкова активно телевизия и вестници, а част от парите за реклама се пренасочват към интернет-платформите. Новото законодателство позволява на издателите и вестниците да печелят от публикуването на техни линкове от големи компании. Как ще става проверката на съдържанието обаче - не е ясно. Подобна формулировка на закона, ще накара повечето сайтове да забранят свободното изказване на мнение и линковете към други сайтове, тъй като съдържанието, към което води линкът, може да е със защитени авторски права.

Подобни филтри, които да следят съдържанието от голям кръг хора, в момента се ползват от най-големите компании. Решения от този вид са изключително скъпи и въвеждането им от нормални сайтове и платформи към настоящия момент е близко до невъзможното.

Освен това, от всички платформи ще се изисква да сканират каченото от потребителите съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали. Малките и новосъздадените платформи са изключени от Директивата. Евродепутатите решиха още, че връзките към новинарски статии, придружени от "отделни думи или много кратки извлечения", могат да бъдат споделяни свободно, както и, че журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което постъпва в издателствата. Творците и издателите на новини ще имат правото да се договарят с интернет дружествата.

Ограниченията за авторско право няма да се прилагат за преподаване или за онагледяване. Авторският материал ще може да бъде използван безплатно за защита на културното наследство. Произведенията извън търговско обращение могат да бъдат използвани, когато не съществува лицензираща организация за съвместно управление, гласи още Директивата.

Още по темата

Нотариалният акт за апартамента в Изгрев, закупен от фирмата на съпругата на председателя на ВКС и в който Елисавета и Лозан Панови живеят под наем...

Предишна новина

Платила ли е всичко по банков път съпругата на председателя на ВКС, като е придобила луксозния си апартамент с два гаража от Артекс?

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Краят на ЕС | нерегистриран
    3
    -1

    ще е много по-лош от края на Съветския съюз. 262-ма агенти на ЦРУ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.