Еврократи поискаха разследване на бившия шеф на ЕК Барозу


Служители в институциите на ЕС настояват бившия председател на ЕК Жозе Мануел Барозу да бъде разследван за назначението си на ръководен пост в американската инвестиционна банка "Голдман Сакс", писаха белгийски медии. Еврократите са изпратили искането си до европейския омбудсман Емили О'Райли, която вчера трябваше официално да поиска от ЕК обяснение дали Барозу е изпратил според изискванията уведомлението за новия си пост. Тя е адресирала писмото си до настоящия шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер и иска да получи отговор до 31 март т.г. Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че ЕК ще предостави отговор на О'Райли в срок.

Скандалът около новото назначение на Барозу избухна през м.г. Тогава стана ясно, че той е приел ръководен пост в международния филиал на "Голдман Сакс" в Лондон, за да я съветва банките по въпросите, свързани с Брекзит. Веднага се появиха съмнения, че той може да облагодетелства институцията с натрупаните познания, докато е бил шеф на ЕК. Въпросът беше повдигнат пред Етичната комисия в ЕК, но тя не откри нищо нередно в действията на Барозу.

Според европейските изисквания Брюксел трябва да бъде уведомен, ако бивш еврокомисар заеме ново работно място 18 месеца след края на мандата си. След това той е свободен да заеме нова длъжност, но остава обвързан с правилата да не ползва информацията, станала достъпна за него в предишното му професионално качество, както и да спазва изискванията за почтеност и дискретност. Барозу подписа договор с "Голдман Сакс" 20 месеца след като напусна поста си в Брюксел.

Русия отказала арест на заподозрени убийци на Ким Чен Нам

Предишна новина

8 години затвор за отвличане, кражба на кола и въоръжен грабеж

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.