Еврокомисията към Полша: Ще има последствия, ако започнете да уволнявате съдии


Европейската комисия се очаква да направи официално изявление в сряда, на което да предупреди полските власти, че ги очакват "бързи правни последици", ако кабинетът във Варшава започне да уволнява съдии съгласно новия закон, който му дава тези правомощия, предаде агенция "Ройтерс".

Миналата седмица комисията вече заплаши, че заради реформата в правосъдието и подронването на демокрацията да направи стъпки към замразяване на европейското членство на Полша.

Предупреждението идва, след като президентът Анджей Дуда подписа закона, даващ на правителството властта да назначава и уволнява ръководителите на обикновените съдилища в страата. Само ден по-рано държавният глава наложи вето на два други спорни текста.

Освен от Европейската комисия критики за съдебната реформа, която управляващата в Полша "Право и справедливост" (ПиС) изтъква като свой основен проект, дойдоха и от стотици хиляди поляци, които дни наред протестират срещу предлаганите промени. Според ПиС реформата ще направи съдебната система по-ефикасна и ще увеличи отчетността сред съдиите. Критиците обаче настояват, че тя посяга на независимостта на съда.

Най-лошият сценарий

Европейски представител, пожелал да запази анонимност, казва за "Ройтерс", че на срещата ще се обсъжда възможността за задействане на Член 7 - процедура срещу страни, които подкопават демократичните устои на блока (повече за тази клауза четете тук). "За нас крайната цел е да спрем уволняването на съдиите," каза представителят. "Утре ще отправим допълнителна препоръка за върховенството на закона заради последните развития, очевидно със срок за Полша да предаде отговори или да промени закона. Ако те не реагират, нямаме никакъв избор освен да задействаме Член 7," каза той.

Според Брюксел възможни нарушения, които могат да доведат до активиране на Член 7, са свързани с невъзможността граждани да получат достъп до съд, който е независимо от политиците. Източници на "Ройтерс" в комисията твърдят и че комисията обсъжда с властите в европейските столици възможността да подкрерят започването на процедурата. Възможно е среща, на която държавите членки да обсъдят това, да се проведе на 19 септември. "Ако уволняването на съдиите започне, това ще е червена линия, при чието пресичане диалогът се смята за провален."

Най-лошият сценарий, предвиден от Член 7, е Варшава да бъде лишена от правата си на глас в Европейския съвет, но това би изисквало единодушие от останалите страни членки, а Унгария вече обяви, че би блокирала подобен ход.

Възможно е в сряда също така Комисията да даде правомощия на председателя си Жан-Клод Юнкер или на първия му заместник Франс Тимерманс да започне нови процедури срещу Полша, ако има уволнения на съдии или отхвърле на ветото, наложено от президента на двата текста. За нови процедури комисията не би имала нужда от подкрепата на останалите правителства, а с подобни действия Варшава рискува да отнесе сериозни глоби, ако не се съобрази с препоръките на Брюксел.

Лидерката на НФСБ в Костинброд е в ареста за трафик на мигранти

Предишна новина

Как Бавария ще се пази от терористи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.