ЕС в търсене на решения срещу FAKE NEWS

ЕС в търсене на решения срещу FAKE NEWS
Над 120 души участваха в конференция на Групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП в Брюксел. На снимката (отляво - надясно): Колин Стивънс, Николай Бареков, Джефри ван Орден, Ханс-Олаф Хенкел, Ричард Чернецки.     

Две конференции с българско участие, посветени на търсенето на решения срещу фалшивите новини (FAKE NEWS) и манипулативната пропаганда в интернет, се проведоха през седмицата в Брюксел. Първата - под егидата на европейския комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел, а втората - организирана от Групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент и от българския евродепутат Николай Бареков.

Скоро Европейската комисия предстои да излезе със специално становище относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията, което ще предложи конкретни действия за справяне с негативните явления. Това се разбра от думите на Мария Габриел на продължилата близо три часа дискусия. "Резултатът не трябва да засяга свободата на изразяване - основно право и ценност за всички европейци. Целта ни не е създаване на "министерство на истината", нито даване на мандат на частния сектор да прави такова от името на публичните власти. Целта ни е общ фронт срещу фалшивите новини, които могат да засегнат всеки", коментира Габриел.

Над 120 души участваха и в конференцията "Корупцията и генезиса на фалшивите новини в България", провела се в Европейския парламент в Брюксел. Форумът бе уважен от един от "добрите познавачи" на България Джефри ван Орден - британски евродепутат, заместник-председател на Групата на консерваторите и реформистите в ЕП и бивш докладчик за страната ни в предприсъединителния процес за членството в Европейския съюз, от полския евродепутат Ричард Чернецки - доскорошен заместник-председател на ЕП, от Ханс-Олаф Хенкел - германски евродепутат и от собственика на отразяващия работата на европейските институции сайт EU Reporter – Колин Стивънс.

Руската пропаганда и мрежите от неправителствени организации и медии, финансирани от американския милиардер Джордж Сорос, са основните заплахи за бъдещето на Стария континент. Така в едно изречение могат да се обобщят продължилите повече от час изказвания на европейските консерватори. Опитите на Русия да влияе на процесите в Европа, включително чрез кибер-атаки бе отбелязано на няколко пъти в експозетата на европейските парламентаристи. Оказва се, че докато в София служители в неправителствения сектор и медиите, финансирани през фондации на Сорос, представят себе си за монополисти върху европейското развитие на България, то в "сърцето на Европа" европейските политици поставят под общ знаменател владетеля от Кремъл и гуруто на неолиберализма.

Говорейки за преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит, Джефри ван Орден посочи, че резултатът от референдума, довел до решението Великобритания да напусне ЕС, не е продиктуван от фалшивите новини. Теза, която масово се лансира от либералните кръгове у нас в опитите им да обяснят най-голямата криза в ЕС от неговото създаване. Британските граждани са предпочели Брекзит, защото са пожелали да контролират правата си, а не те да се решават и диктуват от Брюксел. Наред с това, политиката на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на мигрантите и "поканата й" към един милион от тях да отидат в Европа буквално ужасило британците. "Хората си казаха - сега тези мигранти са в Германия, след пет години ще са у нас", посочи британският политик.

Зам.-председателят на ЕКР смята, че няма необходимост от налагане на допълнителни ограничения срещу фалшивите новини. едиите сами трябва да налагат контрол върху себе си, а читателите сами да съумяват да разграничават истината от лъжата, четейки критично и аналитично", смята Джефри ван Орден. Той коментира още, че 11 години след присъединяването на България към ЕС корупцията остава основен проблем, както и липсата на ефективна съдебна система и руското влияние върху икономиката на страната.

Германският икономист и евродепутат Ханс-Олаф Хенкел бе още по-критичен към медиите и към властите в собствената му държава. Той се спря върху опитите на мейнстрийм медиите да налагат скрита цензура върху събития или факти, които не са в синхрон с редакционната им политика. "Липсата на определени новини не е по-различно от разпространението на "фалшивите новини", коментира Хенкел и даде пример с информационното затъмнение в медиите в Германия за случилото се в Новогодишната нощ в Кьолн преди две години, когато в продължение на дни информацията за десетки посегателства от страна на мигранти върху жени са били укривани. Хенкел разкритикува медиите и за това, че не разкриват последиците за ЕС от напускането на Великобритания. По думите на германския политик, излизането на Обединеното кралство е равносилно на напускането на 19 от по-малките страни-членки на ЕС.

Доскорошният заместник-председател на Европейския парламент Ричард Чернецки, евродепутат от Полша, директно обяви, че американският милиардер Джордж Сорос използва медии и организации, за да диктува бъдещето на Европа. "Сорос иска да промени политическите и икономическите реалности в Полша, Унгария, България", каза Чернецки. Според него медиите служат за манипулации в интерес на контролиращите ги олигарси. "Трябва да си сътрудничим, защото механизмите за манипулация са много сходни в нашите държави", посочи още полският евродепутат и даде пример, че проблем с медиите има дори в Съединените щати, където американският президент Доналд Тръмп също станал обект на манипулации и негативни кампании.

Бившият журналист и настоящ евродепутат Николай Бареков постави като акцент в своето изказване превръщането на част от медиите в защитници на корпоративни интереси, за сметка на обществено значими теми. Бареков на няколко пъти подчерта, че е отправил настойчиви покани към представители на изданията на бизнесмена Иво Прокопиев да се включат в дебата, но това не се е случило. Евродепутатът се обяви в подкрепа на намеренията на български парламентаристи и на българското правителство да се приемат законодателни промени, които да осветлят медийната собственост и финансиране у нас. Бареков лансира идеята дори за "криминализиране" на "фалшивите новини", но призна, че тя трудно би се реализирала. Българският представител в Европарламента не скри огорчението си и от факта, че дискусията не е била посетена от кореспондентите на "големите" български телевизии в Брюксел. Събитието с участието на изявени европейски консерватори не получи гласност и в останалите български медии, които имат постоянни кореспонденти в "столицата на ЕС", с изключение на силно критичния към случващото се в България журналист Георги Готев.

По този повод, особено актуално прозвуча коментарът на журналиста с опит в работата с европейските бюрократи Колин Стивънс, който заключи: "Лобистите в Брюксел не искат да съобщят новините, а да повлияят върху тях. Журналистите трябва да разграничите истината от лъжата. Истинската новина е тази, която някой, някъде не иска да знаете…"

 

Европейските парламентаристи Джефри ван Орден и Ханс-Олаф Хенкел коментираха още протестите срещу изграждането на ски-съоръжения в курорта “Банско”, както и опитите за извличане на политически дивиденти от страна на Зелените чрез включването в кампанията на евродепутатката Ска Келер. В отговор на въпрос, Джефри ван Орден коментира, че “като цяло, Зелените обичат политическите театри”, а Ханс-Олаф Хенкел препоръча в България да се строят повече лифтове, като даде за пример Германия, откъдето е избрана и противопоставящата се на развитието на ски-туризма у нас Келер. 

Още по темата

Мей: Време е да се изправим пред твърдите факти, свързани с напускането на ЕС


Предишна новина

Пловдив се вдига в защита на лекаря, застрелял в дома си Жоро Плъха

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 2
  . | нерегистриран
  4
  0

  Основната заплаха на Стария континент е единствено неговата собствена гнила политика, реализирана от продажните му политици, раздута администрация и бюрократично управление.

  На кривата ракета все нещо друго й е криво. Та така и Стария континент.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.