ЕС ще обсъди спиране на преговорите с Турция


Въпросът за прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция към Европейския съюз най-вероятно ще влезе в дневния ред на срещата на високо равнище на европейската общност, насрочена за октомври, заяви на брифинг говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, цитиран от ТАСС. Според него за октомври се планира срещата на върха на ЕС, на която участниците биха искали да обменят мнения относно състоянието на отношенията с Турция. "В момента преговорите са всъщност замразени", каза Зайберт и добави, че "на този етап Турция не е в състояние да бъде член на ЕС". В неделя вечерта германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на телевизионен дебат със своя опонент от социалдемократите Мартин Шулц, че не вижда място за Турция в Евросъюза. Шулц също изказа подобно мнение. Същевременно Меркел отбеляза, че не възнамерява да прекъсва дипломатическите отношения с Анкара поради възникналите напоследък разногласия.

Тези изказвания предизвикаха гнева на турския министър по европейските въпроси и главен преговарящ за членството в ЕС Йомер Челик. "Да настояваш за прекратяване на преговорния процес с Турция в рамките на вътрешната си политика - това е криза на ЕС. Категорично не приемаме тези послания към Турция, лишени от всякакво уважение. Турция е европейска държава с европейска демокрация и като такава с вдигната глава ще продължи пътя си. Ако те бяха искрени в критиките си, щяха да дадат положителен отговор на искането ни за отварянето на глави 23 и 24 от преговорите", подчерта Челик. Той смята, че Берлин използва ЕС като инструмент за налагане на германската политика, вместо да се стреми към работещите му механизми. Според него Мартин Шулц използва реториката на Марин льо Пен и така нанася вреди на социалната демокрация, а това германската политика не е трябвало да допуска. "Това не е проблем на Турция. Но кутията на Пандора е вече отворена и политическата култура в Германия ще получи исторически уроци", посочи Челик.

Германската канцлерка бе посочена като победител в телевизионния дебат, по време на който Шулц безуспешно я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Двамата се обявиха и за нови мерки, за да се решат проблемът с дизеловите коли и свързаният с това скандал с "Фолксваген", който укриваше колко вредни газове са изхвърляни от подобни автомобили във въздуха. Анкета на агенция Инфратест Димап, поръчана за телевизия А Ер Де, показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55 на сто от зрителите, които смятат, че тя е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 35 на сто по-убедителен е бил Шулц.

Един от двамата немски граждани, арестувани в Турция по "политически причини", бе освободен вчера, съобщи пресслужбата на германското правителство. Тя цитира адвоката на задържания, който посочва, че клиентът му е пуснат на свобода без условия. Новината за ареста на двамата германци дойде в петък. Тяхната самоличност не е разкрита. Според германското ведомство 55 души германски граждани са в затвора в Турция, а в 12 от случаите става дума за политически мотивирани арести.

Обезглавената журналистка е сред най-нестандартните репортери

Предишна новина

Уволниха карловски полицай по недоказано обвинение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.