ЕС одобри спорната реформа на авторското право

ЕС одобри спорната реформа на авторското право

Интернет търсачките ще трябва да плащат на медиите, за да показват дълги откъси от техни статии, а всички платформи ще трябва да предотвратяват качването на защитено с авторско право съдържание. Тази версия на директивата за авторското право бе одобрена от Съвета на ЕС, след като получи подкрепата и на европарламента миналия месец. "Реформата на авторското право бе липсващото парче от пъзела в завършването на единния цифров пазар", коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция "Ройтерс".
 
Според новите правила онлайн платформите ще трябва да получат лиценз от музиканти, изпълнители, автори, медии и журналисти да използват творчеството им. Промените, които би трябвало да са в интерес на креативната индустрия, възмутиха защитници на свободния интернет, сред които "Уикипедия". Срещу тях се обявиха още Финландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша и Швеция, пише "Гласове".
 
При гласуването в Европарламента директивата раздели и българските депутати. Ето как гласуваха те според протокола, публикуван от ЕП.
 
За приемане на директивата са гласували Неджми Али, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова от ДПС, Асим Адемов и Емил Радев от ГЕРБ, Светослав Малинов от ДСБ, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Сергей Станишев от БСП.
 
Против са били Илхан Кючюк от ДПС, Ангел Джамбазки от ВМРО и Момчил Неков от БСП.
 
Въздържали са се Николай Бареков от "България без цензура", Ева Майдел, Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Владимир Уручев от ГЕРБ.
 

Още по темата

Бившият президент на Фолксваген е обвинен в измама

Предишна новина

НС заседава във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.