ЕП обсъжда върховенството на закона в България


Евродепутатите ще обсъдят продължаващите протести в страната ни тази вечер в Европейския парламент в Брюксел. За първи път ще бъде гласувана резолюция за България, което се очаква да стане в четвъртък. 

Събитията, които се очакват днес, бяха предшествани от заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи в края на август, дебати в същата комисия, посветени на резултатите от прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в България в началото на септември и заседание на 1-ви октомври, когато резолюцията получи мнозинство. 

В документа се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се добавя, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Изразява се също така загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите. 

Преди началото на дебатите проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" заедно с други българи  ще говори пред Европейския парламент.

Редица държави готвят затягане на мерките срещу коронавируса

Предишна новина

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков коментирал начина на действие на различни видове наркотици

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.