Енергийният регулатор иска права като на ДАНС


Комисията за енергийно и водно регулиране може да се сдобие с нови, по-големи правомощия, свързани с контрола на лицензите на подопечните й дружества - ЕРП-та, топлофикации, газови дружества и др. Това е заложено в промени в Закона за енергетиката, които в момента се подготвят от експерти от ресорното министерство. Поправките са били обсъдени на едно от закритите заседания на регулатора миналия месец.

Част от новостите предвиждат КЕВР да може да изисква съществуващи записи на телефонни разговори и предаване на данни, или да поиска от съда да наложи запор на движими вещи и вземания. Предвижда се също регулаторът да може да поиска и възбрана върху недвижими имоти. Ще могат да се правят и предложения за временно лишаване от право за упражняване на определена професия или длъжност, става ясно от протокола на закритото заседание.

Друга промяна в Закона за енергетиката засяга размера на санкциите, които може да налага регулаторът при нарушения. За юридически лица те са в границата между 20 хил. лева и 150 хил. лева в зависимост от нарушението. Експертите на КЕВР обаче настояват, че глобите трябва да бъдат по-големи. Според Александър Йорданов, член на КЕВР, не е все едно дали нарушението се извършва от фирми с доминиращо положение на пазара, или не. Затова той предлага санкцията да бъде обвързана с размера на приходите.

Йорданов дава и пример със санкция от 1 млн. лева и ефекта, който би имала тя за Националната електрическа компания (НЕК), или за по-малък субект на пазара, съобщава Инвестор. От изказванията на комисарите става ясно, че текстовете не прецизират в пълна степен и кой носи наказателната отговорност в случай на нарушения.

Доживотен затвор без право на замяна за Сумиста, Георги Вълев и Кеца

Предишна новина

Майкъл Флин се призна за виновен, че лъгал за руските си контакти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.