Енергиен търовец уличил Ченалова за подкуп от 690 хил. лв. с бомба в колата


Търговецът на ток и бивш депутат Димитър Ламбовски е открил бомба в колата си следобед, съобщи бТВ като се позова на МВР. Пострадали няма.

Малко след 16 часа във вторник бизнесменът излязъл от ресторант "Прима" в София. Когато приближил автомобила си БМВ Х5 забелязал нещо необичайно на едната дръжка. Уплашил се и веднага набрал 112, съобщи Фрог нюз, като се позова на свои източници.

Пристигналите полицаи открили нападателна граната, която е предназначена да унищожава жива сила в радиус от няколко метра. Окомплектована е с детониращ механизъм, който се задейства за 3-4 секунди след издърпване на халката.

Специалисти на МВР са обзвредили бомбата. Пострадали няма. Димитър Ламбовски живее в столичния квартал "Бояна" и твърди, че не е заплашван. Ламбовски е свидетел по делото срещу обвиняемата съдийка Румяна Ченалова

През април Димитър Ламбовски и Димитър Попов заявиха пред съда, че съдия Румяна Ченалова е получила 690 000 лева за да реши дело на "Обединени енергийни търговци" срещу НЕК в полза на частното дружество.

Ченалова е обвиняема за длъжностно престъпление и за съставяне на документ с невярно съдържание по търговско дело, заведено през 2013 г. от "Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната НЕК.

Прокуратурата твърди, че Ченалова е извършила престъпление по служба, коригирайки протокол от заседание по казуса на 22 април 2014 г. с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент доказателства в своя полза – три фактури, издадени от НЕК с получател ОЕТ.

Ексдепутатът последен говори с Петко Сертов преди мистериозното му изчезване

Ламбовски беше и последният, с когото бившия шеф на ДАНС Петко Сертов беше говорил преди да изчезне мистериозно в края на миналата година.

По това време Сертов работи за търговеца на ток "Вивид пауър". Ламбовски е в ръководството на компанията заедно с Ангел Божинов, който бе обвиняван, че има пръст в мистерията със Сертов. По-късно стана ясно, че Ламбовски дължи много пари на Божинов, като в момента се водят в дела за това, пише Фрог нюз.

Широкоспектърен бизнес

Освен с търговия на ток 48-годишният Ламбовски има различни бизнес начинания. Той е съсобственик на скъпия комплекс "Магнолия", в който живееше Сергей Станишев със съпругата му Моника.

Построи и първото частно гробище у нас в Бояна заедно с Георг Цветански. Неофициално в траурния бранш се твърди, че сред собствениците на гробището е и Младен Михалев-Маджо. Ламбовски е работил в Първа източна международна банка, известна навремето като банката на СИК.

Според търговския регистър Ламбовски е едноличен собственик на компанията "Имобилиенфервалтунг". Бил е съдружник е и в "Ен Ер Джи 2018", управител е и в още няколко фирми.

Димитър Ламбовски е завършил е Берлинския университет "Вилхелм фон Хумболт", специалност "Исторически науки и история на икономиката", "Хердер институт", има докторантура от Виенския университет.

Работил е в швейцарско-българското дружество "КОМКО Трейдинг България", "Тераинвест", AIG-България, "АСКО-Деница", "Труд и капитал холдинг". В периода 2001 – 2005 г. беше депутат от НДСВ, като участва в работата на парламентарните комисии по икономическа политика и по енергетика.

Женен е и има един син.

Николай Бареков е внесъл сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Георги Първанов

Предишна новина

Новият председател на СГС поиска уволнението на съдия Мариян Марков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.