Екземпляр от договора, с който се прехвърля собствеността на МПС, ще пази единствено нотариуса

Екземпляр от договора, с който се прехвърля собствеността на МПС, ще пази единствено нотариуса

Министерство на правосъдието предложи редица изменения и допълнения в Наредбата за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и ги публикува в Портала за обществено обсъждане на Министерския съвет. Част от тях са продиктувани от влезлите в сила изменения в Закона за движения по пътищата.

Така след започването на обмена на данни между МВР и системата на Нотариалната камара, екземплярите от договорите, с които се прехвърля собствеността на моторните превозни средства, няма да се съхраняват в "Пътна полиция" и единствената следа от тях ще бъде архивирането им от нотариуса. Архивирането на придружаващите ги декларации, изискващи се задължително по закон, ще обезпечи съхраняването от нотариуса на доказателства и ще гарантира не само интересите на страните, но и интересите на различните държавни органи с правен интерес към тях.

Предлаганите се и промени, касаещи действията на нотариуса и служителите на администрацията на Нотариалната камара при изгубване, повреда на печат и предаване на архива. Те са съобразени с многогодишната практика и възникналите затруднения при извършването на такива действия, като ги регламентират по-подробно.

Още по темата

Приета е годишната програма на Инспектората към ВСС за 2018 г.

Предишна новина

Отказаха отвод на прокурора по делото срещу бившия външен министър Даниел Митов

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  гражданин | нерегистриран
  0
  0

  Ако искате наистина да премахнете административната тежест опашките и изнервянето на гражданите, следва прехвърлянето на собственост да не се удостоверява от нотариусите.

  нотариусите са безполезно алчно лоби, което натоварва гражданите с излишни такси и процедури.

 2. 2
  по света коли не се продават пред щемпелмайстор | нерегистриран
  6
  0

  Ама какъв екземпляр от договора, какви нотариуси, какви 5 лева?

  По света автомобили не се продават пред нотариуси. Ама дори в Западна Африка , нито в Албания, нито в Монголия коли не се продавт пред нотариус.

 3. 1
  100 места за чси и нотариуси!!! | нерегистриран
  6
  -3

  Защо не обявявате свободните места за нотариуси? Що за порочност! Не ви ли е срам! Цачева, малко свян нямаш ли? Малко!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.