Екстрадираме руснак, измамил с 19 млн. рубли полицията в Челябинск


Бургаският окръжен съд допусна екстрадицията на руския гражданин Андрей Чирков от гр. Магнитогорск, като постанови той да търпи мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване.

Екстрадицията е поискана с писмена молба от заместника на Генералния прокурор на Руската Федерация. Чирков е искан, за да бъде съден за присвояване в особено големи размери на сумата от 19 500 000 рубли. Присвояването е извършено в периода юли - декември 2011 г. в гр. Челябинск, Русия.

Като директор на строителна фирма Чирков сключил договор с полицейския департамент в Челябински район за реконструкция на сградата, ползвана от полицията. Чирков изпратил документ с невярно съдържание на своите контрагенти, с който управляваното от него дружество е получило неправомерно сумата. Наказателният кодекс на Руската федерация предвижда за него максимално наказание 10 г. лишаване от свобода.

Пред окръжните магистрати в Бургас Чирков заяви, че не желае да бъде екстрадиран в родината си. Той обясни, че е извършил строителни услуги, които му заплатили след приемане на обекта.

Според окръжния съд обаче, молбата на руските съдебни власти е основателна, а посоченото от тях престъпление отговаря на чл. 212 ал. 4 връзка с ал. 1 от българския Наказателен кодекс - измама с използване на документи с невярно съдържание. Съдът коментира също, че няма данни за опасност процесът срещу Чирков да бъде несправедлив, както и да бъдат накърнени човешките му права.

Руснакът е задържан по искане на съдебните власти на Руската федерация чрез Интерпол - Москва, в което се посочва, че той се е отклонил от правосъдие и се е укрил. На 5 април т.г. Окръжен съд Бургас му наложи мярка за неотклонение "домашен арест" за срок от 40 дни. В този период е постъпила официална молба на руските власти за екстрадиция на лицето. 

Нашенец иска шведски затвор

Предишна новина

Р.Петков: Ако клеветата тръгва от Плевен, трябва да стане ясен нейният автор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.