Екшън план за намесата на Турция


Екшън план за предотвратяване намесата на Турция в провеждането на предсрочните парламентарни избори и сигурността на страната е бил обсъден при президента Румен Радев, научи "Стандарт". На срещата на "Дондуков" 2, инициирана от президента, вчера присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Пламен Узунов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и началникът на Държавна агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров. И при влизане в институцията, и след разговорите в нея те отказаха официален коментар за провелото се съвещание.

От "Дондуков" 2 пък само съобщиха, че "държавният глава Румен Радев е провел поредното работно съвещание, в което участие са взели главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност, посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната"."Имаме няколко варианта за действие в зависимост от ситуацията, в която страната ни може да бъде поставена по време и след провеждането на изборите в неделя", обясниха от МВР за "Стандарт", като отказаха повече подробности. Оттам обаче потвърдиха, че отношенията между България и Турция са обтегнати през последните седмици заради агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Турската страна очевидно не взе под внимание настояването на българските власти, изразени пред посланика им в София, че България счита тези прояви за опит за намеса във вътрешната й политика. Още в петък ДАНС съобщи, че наложила принудителни мерки срещу трима турски граждани. Двама са изгонени, а друг е обявен за нежелан. ДАНС съобщи, че това се наложило заради "създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията", без да съобщава повече подробности. По-късно стана ясно, че лекар от Пловдив агитирал за разделяне на част от територията ни в полза на Турция.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък тогава обясни, че акцията е била съгласувана с държавното обвинение, а президентът Румен Радев коментира, че "намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима".Все още не е ясно дали Анкара е предприела ответни мерки след изгонването на нейни граждани от България. На този фон представители на служебното правителство периодично убеждават, че няма кризисна ситуация и че са взети всички мерки да няма изборни нарушения. "Правителството има уверението на турската страна, че ще бъдат спазени всички условия за спокойно протичане на изборния процес и спазването на българското законодателство", каза вицепремиерът и военен министър Стефан Янев. Преди това посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе привикан на разговор във външно министерство, но само два дни след протеста на София Турция поиска България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, имайки предвид ограничаването на броя на секциите за гласуване на турска територия до 35.

В същото време вчера не една и две политически сили протестираха с жалби и декларации в ЦИК срещу ДОСТ и рамото на турската държава, като сред тях бяха патриотите, социалистите, реформаторите. Реформаторите дори внесоха декларация до президента, в която настояват да бъдат затворени всички секции извън дипломатическите мисии в Турция. Преди дни пък служебният премиер Огнян Герджиков успокояваше, че подобна намеса в нашите избори от страна на Турция е имало през всичките години на прехода, но нямало нищо страшно, защото това били само опити. В същото време служебният вицепремиер Стефан Янев пък гарантира, че всички автобуси на изборните туристи от Турция ще минат без проблем и държавата ще направи възможното, за да облекчи пресичането на ГКПП-та през всички възможни коридори.Екип на "Стандарт"

Спипаха хероин в партийна кола

Предишна новина

Фурор в Сливенския за рождения ден на Мейзер

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.