ЕК засипа с критики Румъния

ЕК засипа с критики Румъния

Европейската комисия обяви, че има отстъпление от съдебните реформи в Румъния и настоя Букурещ да съживи усилията за борба срещу корупцията и незабавно да гарантира независимост на съдебната система.

Обявявайки доклада по механизма за сътрудничество и проверка, ЕК посочи, че неотдавнашни развития са довели до обрат и са поставили под въпрос дадената през януари 2017 г. положителна оценка. "Съжалявам, че Румъния не само демонстрира застой в процеса на реформи, но и се връща към въпроси, считани за приключени, и прави крачки назад по теми, по които през последните десет години отбелязваше напредък", заяви първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, която за разлика от България, засипа с критики Румъния.

Отстъплението се отнася по-специално за независимостта на съдебната власт, съдебната реформа и борбата с корупцията на високо равнище. Поради това докладът съдържа и редица допълнителни препоръки за незабавното предприемане на последващи действия. "От основно значение е страната незабавно да възобнови действията си за борба с корупцията и да гарантира независимостта на съдебната власт. Това е единственият начин, по който Румъния може да поеме отново по пътя към приключване на процеса по МСП, което е в интерес на нейните граждани, на самата страна и на ЕС като цяло", добави Тимерманс и дори предупреди, че може да се стигне до продължаване на Мониторинговия механизъм.

Заради изменените закони в областта на правосъдието, упражняването на натиск върху независимостта на съдебната власт като цяло и върху Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), както и други действия, излагащи на риск борбата с корупцията, ЕК има допълнителни препоръки към Румъния. Комисията настоява незабавно да се суспендира прилагането на законите в областта на правосъдието и на последвалите извънредни постановления, както и да се преразгледат законите в областта на правосъдието, като изцяло се вземат под внимание препоръките по линия на МСП, препоръките на Венецианската комисия и препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO).

ЕК препоръчва незабавно да се суспендират всички текущи назначения и освобождавания на висши прокурори, както и да се започне нова процедура за назначаване на главен прокурор на НДБК.

В доклада се иска от Букурещ Висшият магистратски съвет незабавно да назначи временен екип, който да управлява Съдебния инспекторат и в срок от три месеца да назначи нов ръководен екип в Инспектората след провеждането на конкурс.

Брюксел иска още да се замрази влизането в сила на промените в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс. Комисията заявява, че ще продължи да следи отблизо ситуацията и ще направи оценка преди края на мандата й.

Румъния поема председателството на Съвета на ЕС след по-малко от два месеца.

Още по темата

Зам.-правосъдният министър призова магистратите да са по-активни при синхронизиране на правото ни с това на ЕС

Предишна новина

Изразената увереност, че Мониторингът може да отпадне идната година, е показателна за необратимостта на напредъка

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  Нормално. Все пак румънците не са лакеи и проводници на чужди интереси. Как да ги харесват оядените чичовзи в Брюксел, като не им пълнят гушките?

 2. 3
  Ставреску | нерегистриран
  4
  -2

  Добре де-Румъния арестува и прати в затвора над 400 (общо) румънски съдии и прокурори, две правителства са в затвора, вклч бивш премиер(проверете-имат премиер, който като спря джипката да го откара опита да се самоубие, но го спасиха, и си изкара престоя в затвора), над 7 министри на регионалното развитие на Румъния са в затвора(нашият премиер беше казал,че тъкмо се постигне договореност за трети мост над Дунав, и дадения румънски министър го арестуват, и преговорите почват наново), какво повече иска Брюксел? Нали искат съдии, прокурори и министри в затвора-ето в Румъния се случи.

 3. 2
  RRR | нерегистриран
  8
  -1

  Така е.Всичко е само политика и интерес.На никого не му пука за истината от 30 години насам.

 4. 1
  ами така е в новия ЕССР | нерегистриран
  8
  -1

  Ако слушкаш оядените чиновници в Брюксел, много си готин, а ако не слушкаш, много си кофти.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.