ЕК съгласна да наблюдава правосъдието на всички


Европейската комисия не е далече от идеята за мониторинг за върховенството на закона във всички държави членки на ЕС, каза днес първият ѝ заместник- председател Франс Тимерманс. В дебат с Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, той определи спорните правосъдни реформи в Полша като "системна заплаха" за основен принцип на ЕС - формулировка, която според неговия договор води към процедура за ограничаване на членските права на съответната държава.

"В Съвета (държавите членки - б.р.) има нарастваща подкрепа, особено от белгийското правителство, да имаме по-широк преглед на върховенството на закона - във всяка държава членка на редовна основа", каза Тимерманс в разгорещения дебат с депутатите.

В момента ЕС наблюдава само правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния посредством специално приетия с договорите им за присъединяване към ЕС Механизъм за сътрудничество и проверка. Полша е единственият обект на друг мониторингов механизъм, т. нар. Рамка за върховенството на закона, приета през 2014 г. В последната от трите си фази тя теоретически може да доведе до лишаване на държава от ЕС от правото ѝ на глас в законодателния му Съвет  съгласно член 7 от Лисабонския договор.

Комисията задейства рамката, когато дошлите на власт през 2015 г. консерватори-евроскептици от партията "Право и справедливост" посегнаха на правомощията на Конституционния съд. През тази година Комисията засили мониторинга и предупреди Варшава, че се приближава до последната му фаза заради законопроекти и приети закони, които според Брюксел поставят полското правосъдие в политическа зависимост от управляващите.

"Трябва да ви кажа много ясно днес, че Комисията е на мнение, че тези закони наистина създават заплаха за върховенството на закона, системна заплаха за върховенството на закона в Полша. Искам да подчертая това", каза Тимерманс.

Откликвайки на отдавна водена дискусия в ЕС, полските евродепутати от "Право и справедливост" отговориха остро на критиките му и на колегите си от ляволибералния спектър, които призоваха за чл.7. Те ги обвиниха в "двойни стандарати" и "избирателно правосъдие", защото според тях подобни проблеми имат и други държави в ЕС.

"Ако продължавате така, ще разбиете ЕС отвътре", каза евродепутатът Ришард Чарнецки (Европейски консерватори и реформисти, Полша).

Колежката му Ядвига Вишневска заяви, че в страната ѝ избраното с мнозинство правителство просто изпълнява програмата си.

"Драги комунисти", обърна се тя към колегите си отляво. "В Полша комунизмът и пропагандата на комунизъм са забранени".

Полската опозиция и институциите на ЕС твърдят, че два законопроекта, над които президентът Анджей Дуда, наложи отлагателно вето, поставят правосъдието под политически контрол, защото отнемат от магистратите и дават на управляващото мнозинство правото да определя кой ще седи в управляващия орган на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет) и да посочва върховните съдии на мястото на сегашните, чиито мандати се прекратяват предсрочно.

Комисията започна процедура за нарушение срещу Полша за друг, вече приет, закон за съдилищата с обща компетентност, който според нея е дискриминационен, защото въвежда различна пенсионна възраст за жените и мъжете съдии - съответно 60 и 65 години - и защото позволява на министъра на правосъдието да удължава мандатите на избрани от него съдии и след пенсионна възраст, както и да уволнява и назначава председателите на съдилища. 

Тимерманс каза, че всички опити на Комисията да влезе в пряк диалог с полското правителство засега са неуспешни. Обменът между Брюксел и Варшава е само писмен.

"Няма победа в избори, която ви дава право да нарушавате конституцията и законите", каза той. "Промяна на конституцията не ви дава право да нарушавате принципите, които сте приели като членове на ЕС."

"Комунистите използваха върховенството на закона срещу демокрацията. Когато нарушаваха човешки права, казваха, че така повелявали конституциите им", добави Тимерманс. "Не използвайте демокрацията срещу върховенството на закона, казвайки, че отговаряте на ангажиментите си пред електората. Намирам това за много труден за приемане аргумент."

Той каза, че е срещнал преобладаваща подкрепа за Комисията в Съвета, когато през септември е обсъдил с министрите на европейските въпроси положението в Полша.

Комисията се нуждае от квалифицирано мнозинство в Съвета, за да започне евентуална процедура по чл. 7, но ѝ трябва единодушие между 28-те държави членки, за да я доведе докрай.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински каза, че Брюксел води война на нерви да огъне Полша, знаейки, че не може да постигне единодушие за ограничаване на членските ѝ права.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е също в обтегнати отношения с Комисията, засвидетелства солидарност с Варшава. Тя се надява, че на нейна страна могат да бъдат Великобритания и евентуално другите две членки на Вишеградската четворка - Чехия и Словакия.

Нито едно дело за корупция не "заля" спецсъда

Предишна новина

Убийци дължат кръвнина за милиони, почернени близки не вземат и стотинка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.