Една сага приключи: Няма да има дисциплинарка срещу председателя на АСНС заради Десислава Иванчева и Лозан Панов

Една сага приключи: Няма да има дисциплинарка срещу председателя на АСНС заради Десислава Иванчева и Лозан Панов
Георги ушев, председател на АСНС

С 9 гласа „против“ и 2 „за“ – на Атанаска Дишева и Олга Керелска – Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа повторно да образува дисциплинарка срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев заради осъдената на две инстанции бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева по искане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Сагата с поисканата от Панов дисциплинарка датира от поне две години. Твърдените от Панов нарушения бяха свързани с изменението на мерките на подсъдимите за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и Биляна Петрова от АСНС, който в края на 2018 година спря незабавното им освобождаване от ареста, след като преди това първоинстанционният съд ги бе пуснал под домашен арест. Председателят на ВКС поиска от Колегията да започне дисциплинарно производство срещу Георги Ушев заради резултатите от проверката на производствата по мерките на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, заради която самият той по-късно стана обект на проверка от Инспектората към ВСС. Кадровиците му отказаха.

Панов обаче не спря дотук със защитните акции в подкрепа на Иванчева и Петрова и обжалва решението на Съдийската колегия във Върховния административен съд (ВАС). Там първо тричленен състав заяви, че няма как съдия Ушев да е засегнал основната роля на съда като независим и безпристрастен арбитър, тъй като съдът вече е постановил своя акт. Няма нарушение и при образуване на делото пред въззивната инстанция. После обаче петчленен състав на ВАС отмени отказа на Съдийската колегия и й върна въпроса за решаване.

Сега, в рамките на повече от час кадровиците, в отсъствието на самия Лозан Панов, дискутираха за втори път след 2019 година дали съдия Ушев следва да стане обект на дисциплинарно производство. Тъй като подобни дискусии традиционно се провеждат при закрити врата, мотивите „за“ и „против“ не станаха ясни. Оказа се обаче, че нито един сред кадровиците, освен автоматично подкрепящите всички предложения и акции на Панов, без оглед темата и повода – Керелска и Дишева – не е променил мнението си по въпроса, в това число и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Още по темата

Председателят на РС– Генерал Тошево: Не познавам нито един съдия „против“ модел 4

Предишна новина

ВАС обяви за нищожни изискванията на НЗОК за лечение на хепатит С

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.