Съдилищата продължават да издават условни присъди за повечето осъдени трафиканти на хора, критикуват ни в доклад от департамента на САЩ

Съдилищата продължават да издават условни присъди за повечето осъдени трафиканти на хора, критикуват ни в доклад от департамента на САЩ
снимка:БГНЕС

На 25 юни Държавният департамент на САЩ за поредна година оповести доклада си за трафика на хора.

В частта за България, която е на 121-123 стр., се казва, че българските власти не покриват изцяло минималните стандарти за предотвратяване на трафика, но полагат значителни усилия, които се изразяват в разследване, наказателно преследване и осъждане на трафиканти, екстрадиране на повече заподозрени, нарастване на проектите, относими към превенцията и адресирани към уязвимите групи в обществото като ромските общности и децата. Не се изпълняват, обаче, основните критерии в някои ключови области.

Съдилищата продължават да издават условни присъди за повечето осъдени трафиканти. Според доклада, липсата на знания и умения сред длъжностните лица да разпознават белезите на трафик има за резултата това, че властите идентифицират по-малко жертви. Корупцията в правоприлагането и съдебната система продължава да възпрепятства напредъка и разследванията за съучастничество сред длъжностните лица рядко водят до осъдителни присъди с „лишаване от свобода“, казват от департамента на САЩ.

Препоръките

Основните препоръки в доклада на САЩ са за засилване на усилията за разследване и наказателно преследване на случаи относно сексуален трафик и принудителен труд и осъждане на трафикантите, вкл. съучастниците сред държавните служители; идентифициране на потенциални жертви и обучение на служителите в този смисъл; както и засилени усилия за обучение на работещите в правоприлагащите органи, прокурори и съдии да разберат жестокостта на тези престъпления и влиянието им върху жертвите.

От департамента на САЩ препоръчват и създаване на нарочен екип от прокурори, специализиран в случаите за трафик; повече полицаи, разследващи трафик и създаване на база данни с разследвания, наказателни преследвания и присъди, вкл. „лишаване от свобода“, категоризирани по вид трафик.

Наказателно преследване

По отношение на наказателното преследване в доклада на департамента на САЩ се посочва, че предвидените наказания за трафик с цел сексуална и трудова експлоатация са достатъчно строги. Властите разследват 84 случая, което е увеличение от 59 случая през 2018 и 81 през 2017. Има 73 обвиняеми, за сравнение 68 през 2018 и 80 през 2017. Осъдени са 61  трафиканти /при 59 за 2018 и 2017/ и са оправдани 9 /при 2 за 2019/. От осъдените 61 само 28 получават присъда „лишаване от свобода“, която на е условна. За да се преодолее забавянето, прокурорите често се съгласяват на споразумения и съдилищата одобряват споразуменията като алтернатива на цялостен процес.

„Корупция в правоприлагането и съдебната система, липса на присъди за съучастници сред длъжностните лица,  високото текучество в полицията и отсъствието на специализирани прокурори възпрепятстват напредъка в тази област. Властите разследваха 5 длъжностни лица за съучастие в трафик, но няма наказателно преследване за нито един съучастник. Има една условна присъда за полицейски служител, обвинен, че през 2016 г. е възпрепятствал разследване и един е оправдан по същото обвинение. Доклади сочат, че на прокурорите им липсва чувствителност спрямо жертвите на трафик и експертиза по случаите на трафик“, пише в доклада на САЩ.

Заключението е, че България остава една от страните, основни източници на трафик на хора в ЕС. Трафикантите експлоатират български жени и деца с цел сексуална експлоатация в Западна Европа и в България особено в столицата, курортите и граничните градове. Посочва се нарастване на броя на случаите на жени и деца от маргинализирани общности, принудени да се омъжват за чужденци. Експлоатират се български мъже и момчета с цел трудова експлоатация в Европа, особено в земеделие, строителство и сектора на услугите. Посочва се още и значително нарастване на броя на случаите на трудова експлоатация в Западна Европа и мъже, принудени да просят във Франция и Швеция.

Още по темата

КС: Съдебните актове се мотивират

Предишна новина

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е в отпуск

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #3 от "wrthjrsrhsr | нерегистриран":
  Не може да бъде, съда да е виновен за нещо!!!

  Съдът, не съдА

 2. 3
  wrthjrsrhsr | нерегистриран
  3
  -4

  Не може да бъде, съда да е виновен за нещо!!!

 3. 2
  112 | нерегистриран
  3
  -3

  Прокуратурата има куп косури, но за либералните наказания сме си виновни ние - от съда. Сложа ли наказание над минимума - редуцира ми го въззивът. Защо да си го причинява?!? Аз не мога да ги разгадая, та от прокуратурата ли да го очаквам...

 4. 1
  | нерегистриран
  3
  -1

  Друго им липсва на прокурорите, а вие си гледайте негрите.......реднексове

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.