Държавата вече има окончателно бюджет за догодина

Държавата вече има окончателно бюджет за догодина
снимка:БГНЕС

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде Агенция „Фокус“. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и прохидите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Депутатите започнаха работа по бюджета на държавата още във вторник, като в сряда приеха голямата част от текстовете.

В днешния ден парламентът утвърди механизъм за определяне на основни бюджетни взаимоотношения с общините през 2021 г. Право да получават обща изравнителна субсидия през 2021 г. ще имат общините, чиито постоянни данъчни постъпления към 31 декември 2019 г. на един жител са по-ниски от 120 % от равнището им на страната на един жител.

В днешния пленарен ден депутатите решиха от 1 януари 2021 г. Антидопинговият център да премине към Научноизследователската и изпитваща лаборатория в спорта към СУ „Св. Климент Охридски“.

Считано от 1 януари 2021 г. функциите, дейността, активите, пасивите, архивът, както и задължения на Антидопинговия център към министърът на младежта и спорта, свързани с Лабораторията за допингов контрол, преминават към Научноизследователската и изпитваща лаборатория в спорта към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Дейността на Научноизследователската и изпитваща лаборатория в спорта към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се осъществява от служители, които работят по трудово правоотношение, в това число заемащите длъжности.

Народното събрание реши в срок до три месеца от влизането в сила на закона Министерският съвет по предложение на министъра на спорта трябва да предостави правото на управление на помещенията на Лабораторията за допингов контрол в сградата, намираща се на ул. „Никола Габровски“ номер 1.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП за нощния труд, заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. Социалистите предлагаха положеният нощен труд се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от 35 % за всеки отработен час.

Парламентът отхвърли и предложението на „Обединени патриоти“ за ваучерите за почивка.

Парламентът отмени чл. 19, ал. 7 от Закона за потребителския кредит, за който вчера президентът обяви, че ще наложи вето. Текстът бе гласуван от депутатите миналата седмица чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.

В рамките на дебата от опозицията възразиха, че така се създава правен хаос, защото на практика този текст не съществува, а е върнат за ново обсъждане от президента.

Още по темата

САС остави в ареста майката, убила децата си в Сандански - все още не е ясно дали е невменяема

Предишна новина

ВКС: Повторна молба за защита от домашно насилие срещу един и същи насилник е допустима

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  3
  0

  „Парламентът отмени чл. 19, ал. 7 от Закона за потребителския кредит, за който вчера президентът обяви, че ще наложи вето. Текстът бе гласуван от депутатите миналата седмица чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.”
  Как се отменя закон, който още не е закон?Т.е не е обнародван?По какъв ред?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.