Държавата си връща 125 млн. евро от КТБ

Държавата си връща 125 млн. евро от КТБ
снимка: бТВ

Държавата може в най-скоро време да си върне близо 125 млн. евро от милиардите, които Цветан Василев и организираната от него престъпна група са източили от КТБ. Това става ясно от интервю на шефа на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, цитирано от "Монитор". Георгиев оптимистично отбелязва, че парите могат да се върнат в държавната хазна в следствие на дело, заведено от синдиците на фалираната банка, по което КПКОНПИ се явява като подпомагаща страна. "В този съдебен процес, който е пред приключване, се касае за сумата от 125 млн. евро, която представлява имущество с произход фалиралата КТБ. Там ние имаме наложени обезпечителни мерки. Те касаят също така и няколко дружества. Съдът е обявил, че ще се произнесе по това дело. И ако това се случи, е възможно съвсем скоро 125 млн. евро да се върнат в държавната хазна. Това ще е първият ефект от нашата работа и работата на синдиците във връзка със събиране на парите, които са изчезнали от КТБ", обяснява Георгиев.

Самите синдици разпространиха съобщение, че само шест месеца след влизането си в сила на закона "Пеевски", с който се прави опит за спиране на вторичния грабеж на фалираната от банкера-беглец Цветан Василев КТБ, може да върне в трезора активи за 240 млн. лв. Цялото това имущество е купено с пари на банката, източени от трезора през схемата за кредитиране на кухи дружества, която Цветан Василев е управлявал в продължение на над десетилетие. Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха внесени в парламента от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС. Поправките имат за цел да осветли вторичното разграбване на активите на опосканата от банкера беглец Цветан Василев КТБ, както и да се предприемат мерки по тяхното връщане в масaта на несъстоятелността на фалирания трезор, припомня "Монитор".

В цитираното интервю Пламен Георгиев подчертава още, че за останалата част от сумата до 2.2 млрд. лв., която бе запорирана на банкера-беглец "борбата в съда" продължава. Самият процес по конфискация обаче е спрян, след като съдията по делото "удобно" за Василев е решил да изпрати питане до Люксембург (става въпрос за преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева до Съда на Европейския съюз – бел.ред.и така да блокира делото за неопределен период от време.

И докато съдебната сага с милиардите на Цветан Василев вече тече зад граница (вероятно се визира очакваното решение на Съда на ЕС – бел.ред.), у нас втори съд е постановил, че имущество на друг олигарх – Иво Прокопиев е с незаконен произход, пише още "Монитор". "По този конкретен случай мога да Ви кажа, че наложените от нас мерки бяха обжалвани, но бяха потвърдени и от първата, и от втората съдебни инстанции. И докато първата съдебна инстанция налага незабавно обезпечителните мерки, то втората анализира доказателствата, за да се произнесе дали те са основателни или не. В този случай имаме произнасяне от съда, в което той признава, че събраните от нас доказателства са достатъчни, за да обосноват единственият възможен на този етап извод, че имуществото на Прокопиев е незаконно придобито", допълва още Георгиев.

Още по темата

Съдии от Шумен се запознаха с работата на Европейския идентификатор за съдебна практика

Предишна новина

Ден на отворените врати във ВКС

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Елинов | нерегистриран
  5
  0

  След като май няма да видим Цветан Василев екстрадиран от Сърбия нека поне да му отнемат всичко, което е купувал с крадените пари от пирамидата КТБ. Отнемане на имуществото очаква и олигарха Иво Прокопиев, който от години ощетява държавата в своя полза.

 2. 5
  Стефан | нерегистриран
  3
  0

  Милиардите и Василев стават все по-трудни за намиране с течение на времето, но Прокопиев е тук засега и трябва да му се потърси сметка за злоупотребите, които са за стотици милиони.

 3. 4
  Смешно ли е, тъжно ли е... | нерегистриран
  9
  0

  Прокопиев - виновен за източване на КТБ, а Пеевски - много дълго проверяван и чист като сълза... Все констатации на г-н Георгиев, изречени публично в качеството му на длъжностно лице. И навярно ще има още зрелища за народа в същата поредица. А на финала - звездите ми говорят, че новият главен прокурор на Републиката ще е човекът от снимката, понеже с работата си по изобличаване на виновните е направил точно това, което трябва....

 4. 3
  | нерегистриран
  12
  -2

  Те са отписали отдавна вложителите. Който трябваше, си взе парите с любезното съдействие на квесторите и Кордовска. Сега синдиците и Пламенчо воюват в полза на правилните хора.

 5. 2
  КТБ | нерегистриран
  12
  0

  Парите не са на държавата,че да си ги връща-ПАРИТЕ СА НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ.С тези пари трябва да се попълва масата на несъстоятелността.

 6. 1
  Ало Ванъо .... ало Ванъо | нерегистриран
  8
  -2

  Пеевски и ЦУМ са моите идоли!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.