Държавата ще плати 462 хил. евро за Синята къща в Пловдив


Рекордното обезщетение от 462 хил. евро ще трябва да плати България на собствениците на една от най-красивите къщи в Стария град на Пловдив - Павлитовата или Синята. Това е решил съдът в Страсбург по делото "Ченгелян и други срещу България", каза пред "Сега" адвокат Михаил Екемджиев, който представляваше седмината жалбоподатели пред Европейския съд по правата на човека.

Преди повече от година съдът в Страсбург е признал нарушенията - на правната сигурност и на правото на всеки мирно да се ползва от собствеността си. Съдът обаче е дал 4 месеца за споразумение. След като такова няма, е присъдено и обезщетението. Част от него е за пропуснатите ползи, друга част е за цената на имота, приспаднати са подобренията, направени от държавата. След като ЕСПЧ присъжда цената на имота и пропуснатите ползи, наследниците няма да искат от ВКС да възобновява и решава наново делото. Т.е. те ще си получат обезщетението от държавата, а имотът ще остане на общината.

Синята къща е обявена за паметник на културата с национално значение през 1949 г. През 1966 г. е национализирана. На собствениците е платена компенсация. В началото на 90-те години те искат от кмета на Пловдив да им върне къщата. Той отказва и хората завеждат дело. През октомври 1998 г. Върховният административен съд окончателно признава реституционните им претенции. Наследниците връщат компенсацията от 14 732 лв. и на тяхно име са издадени нотариални актове.

Община Пловдив и Националният дарителски фонд "13 века България", които владеят имота, обаче отказват да го напуснат. Така през 2003 г. наследниците подават иск срещу тях. След 4 г. процес през май 2007 г. Върховният касационен съд (ВКС) излиза с окончателно решение, с което де факто отменя реституцията. Така казусът стига до Страсбург.

Прокуратурата ще изразходва ресурс и време за подхранване на парламентарни дискусии, но е длъжна да разпита премиера

Предишна новина

Арестуваха полицай в съда, той се разплака. Обещава да признае за чадър над дилъри

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.