Държавата изненадващо поиска сделка с царя за "Врана"


Държавата ще предложи споразумение на бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски по делото за собствеността на двореца "Врана". Това се разбра във вторник на поредното заседание по процеса в Софийския градски съд, съобщи "Дума". 

Представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е внесъл молба в съда за спиране на производството за споразумение, потвърди пред "Сега" адвокат Ирен Савова, чиято кантора обслужва държавата. Тя обаче отказа да коментира какви биха били параметрите на споразумението. Защитата на Сакскобургготски заяви, че не е оторизирана да коментира.

Юристи допуснаха пред "Сега", че е възможно например държавата да предложи да плати на Сакскобургготски за ремонтите в двореца, а той да оттегли претенциите си за собственост. Друга възможност е той да получи правото на ползване, докато е жив. До приключването на броя от регионалното министерство, което представлява държавата по делото, не отговориха на въпросите на "Сега" по темата.

Съдът още не се е произнесъл по молбата за спиране на делото, по което освен Сакскобургготски има още шестима ответници. Очаква се да го направи на 8 май, когато е следващото заседание. Причината е, че един от ответниците е починал и сега ще се търсят неговите наследници. 

"Врана" беше върната на Сакскобургготски през 2001 г. от кмета Стефан Софиянски. Държавата заведе делото за собствеността на "Врана" през 2011 г., като си поиска и именията "Ситняково", "Саръгьол", "Бистрица" и гори в Рила. През 2008 г. започна делото за имението "Кричим", което приключи в полза на държавата през 2012 г.

По делото за "Саръгьол" държавата спечели окончателно съдебната битка, но съдът й нареди да плати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза общо 13 260 лв. разноски за ремонти и слънчеви колектори. 

Подобна е и ситуацията със "Ситняково". Върховният касационен съд призна правото на Сакскобургготски и сестра му да задържат имението, докато не получат от държавата по 19 329 лв. заради направените разноски.

За "Царска Бистрица" още няма окончателно решение, но на две инстанции спечели държавата. Чака се окончателно решение и по делото за 1414 дка земи край София. И там държавата печели на две инстанции. 
 

14 млн. лева се губели при доходите на бизнесмена Прокопиев

Предишна новина

Австралия каза ДА на еднополовите бракове

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.