Два куршума в гръб за Манджуков. Бившият му тъст: Жалко, остави две сирачета


Борислав Манджуков е убит в свада, свързана с контрабандата на цигари. Запушили са му устата, за да не разкаже на службите кой и как прави ДДС измами. Станал е жертва на отмъщение от руски говорещ, когото е измамил в сделка за апартамент на морето.

Това са само три от версиите, които криминалистите проверяват след разстрела на скандалния варненски бизнесмен. "Третата изглежда най-достоверна", заяви източник на "Труд"от кухнята на разследването.

Два куршума в гръб са повалили 39-годишния мъж около 20 ч в понеделник във вход на луксозна кооперация на столичния бул. "България" №73, съобщиха от полицията. Килърите са го причакали, вероятно след като са го дебнали няколко дни по-рано.

Вероятно съсед го е видял в безпомощно състояние и позвънил на тел. 112.

Пристигналият екип на Бърза помощ само констатирал смъртта.

При първите разпити съседите разказали, че чули изстрели вечерта. След първоначалния оглед се чу, че варненецът бил прободен с нож в сърцето. По-късно се разбра, че трупът е с огнестрелни рани.

Малко преди да умре, Манджуков се уговарял да иде на кино с известния ни волейболист Любо Ганев.

Оказало се обаче, че филмът, който двамата си избрали, още не бил излязъл на големия екран. Затова Манджуков тръгнал да се прибира.

Шофьорът на неговия "Майбах" спрял точно пред входа. После паркирал лимузината в гаража. Манджуков влязъл в кооперацията сам. Тогава проехтели смъртоносните изстрели.

"Не съм виждала този човек и не знаех, че живее тук. Забелязвах, че спираше пред входа един "Майбах", но не знаех кой се вози в него. Иначе Манджуков не е регистриран адресно в блока", каза домоуправителката Силвия Бочукова.
Вчера до обяд криминалистите направиха втори оглед на местопрестъплението. Те старателно оглеждаха следите от кръв във входа, снимаха и събираха улики.
На кооперацията и околните сгради има монтирани охранителни камери. Записите от тях бяха иззети, за да се види дали са "запечатали" убийците. Вчера се появи и информация, че има пряк очевидец на разстрела. От МВР обаче нито потвърдиха, нито отрекоха.

"Вероятно дълго ще проверяваме различните версии. Манджуков е разследван за доста неща - от измами до контрабанда. Отвсякъде може да е дошло", коментираха криминалисти.

Бившият варненски общински съветник Веселин Данов разказа, че Манджуков "имал връзка със съмнителни лица, говорещи на руски, на които имал да връща огромни суми пари".

Говори се, че се заиграл с руснаци и украинци. Обещал им да открие верига заведения, както и да построи блок с апартаменти в Евксиноград. Те финансирали начинанието, но той не си изпълнил обещанието.

Успешният бизнес на Манджуков със заведенията на практика върти съдружникът му Милен Райков, казаха техни познати. Райков вчера не бе открит за коментар.

"Едва ли сериозен играч, измамен от Манджуков, би го убил, коментира източник на "Труд" от бизнес средите. Когато имаш да вземаш пари, предупреждаваш длъжника, защото мъртъв той няма да ти ги върне."

"Големите хора, които държаха чадър над Боби, може да са решили, че вече не им е нужен. Или просто някой обезверен измамен от него човечец му е теглил куршума", разсъждава Веселин Данов.

Бившият тъст: Жалко, остави две сирачета

Жалко за момчето, много млад беше, не беше редно така да си отива. Остави две деца сирачета.

Това каза бившият тъст на застреляния Борислав Манджуков - Калуди Пеев.
Във вторник сутринта Пеев миеше автомобила си "Мерцедес" в двора на луксозната къща на ул. 13-а в местността Евксиноград.

"Имотът е мой. Той пребиваваше тук, докато бяха заедно с дъщеря ми Галя. При нас живееше и баща му, но той се спомина преди няколко години. Бяхме приятели, заедно сме плавали по корабите навремето", поясни Пеев. Сега той и съпругата му отглеждат 9-годишната дъщеря на Галя и Борислав - Анджелика.

Момичето остана кръгъл сирак, тъй като майка му почина през м.г. на 34 г. от цироза. "Дядо, прибирай се веднага", викна детето от балкона на къщата, докато Калуди разясняваше, че бившият му зет преди година се сдобил с още едно момиченце от жена, която Пееви не познавали. "Анджелика и ние разбрахме от медиите за смъртта на баща . Тя още не може да възприеме какво се е случило. Трябва да се стегнем, да я изгледаме", пророни пенсионираният моряк.

Според него Манджуков не бил стъпвал в дома им от години. Виждал се с дъщеря си рядко, когато се връщал във Варна, и все в някой от моловете.

"Това семейство преживя много драми. Едната им дъщеря загина при катастрофа след абитуриентския си бал. После отвлякоха Галя, а накрая и тя си отиде от цироза. А беше обещаващ юрист. Боби даде да върти чейнджбюрата му. След като се разделиха, остави едно от тях. Явно от шока след отвличането тя посегна към алкохола и дрогата", разказаха съседи на Пееви.

Любо Ганев: Никога не е ходел с охрана или въоръжен

"В понеделник вечерта трябваше да ходим с Манджуков на кино. Искаше да гледаме един филм, обаче той още не беше излязъл. За което аз му пратих есемес. Бяхме с един приятел на вечеря, като разбрахме за убийството. Звъняхме, но напразно", разказа вчера известният волейболист Любо Ганев. Двамата с Борислав Манджуков се познавали от 7 г.

"Чудя се защо се случи така. Неочаквано е. Той нямаше притеснения. Не е споделял за проблеми. Не ходеше с охрана или въоръжен", каза Ганев. И добави, че напоследък Манджуков постоянно бил в София. Живеел с приятелката си, от която има дъщеря на 1 годинка.

Много пъти разследван, но неосъждан

Борислав Манджуков е бил обект на десетки разследвания, но до разстрела му не е бил осъден нито веднъж. Стотици са обаче ужилените от чаровния собственик на популярни заведения.

Бизнеса си той завърта през 90-те години на миналия век, когато отваря чейнджбюро и заложна къща. По-късно наема бивши складове на държавната фирма "Лазур" в центъра на Варна, в които отваря първата в града чалга кръчма "Булгари". Заведението после бе преименувано на "Версай", а сега се казва "Премиум". Със същата марка има кръчма на плажа и заведение в София.

През 2000 г. Манджуков вече има верига обменни бюра, която се прочува с мрачна слава, след като десетки клиенти са ужилени от подвеждащи курсове. Жалбите валят и по тях са образувани дела във Варненския районен съд, които обаче приключват с оправдателни присъди.

В задънена улица попадат и множеството жалби за други измами на Манджуков, въртени чрез заложната му къща. "Работеше по изпитана схема - дава заем, но заложеният имот е в полза на трето лице. Когато длъжникът тръгва да го издирва, за да му даде парите, подставеният човек се укрива. И така, докато не дойде съдия-изпълнител да прибере имота", разказа Веселин Данов, бившият общински съветник, осъден през 2008 г. за участие в престъпна група. С Манджуков той се запознал през 1996 г., когато му услужил за бърза категоризация на кръчмата "Булгари".

"Знам, че с обещания за инвестиции в хотели, кооперации, заводи Боби измами сума народ. Даже и един прокурор падна в капана. Ощетил е и влиятелни столичани и руснаци, които лично мен ме търсиха през 1998 и 2005 г., за да го предупредя, че няма да му се размине. Той обаче реагираше безгрижно. Това е ясен знак, че имаше покровители", коментира Данов. Той твърди, че прекратил контактите си с Манджуков.
Трупайки жалби и активи, през годините Манджуков отваря дискотеки и хотел на трета линия на Златни пясъци. Според бившия му тъст Калуди Пеев наскоро се сдобил и с дялове от апартхотел "Роял" в Банско.

От 2007 до 2009 г. Манджуков участва в 36 фирми. НАП и прокуратурата му вдигат мерника през 2009 г. заради източени ДДС за 150 000 лв. чрез фиктивни сделки със зърно. Подобна далавера Манджуков въртял и чрез месокомбинат в Яребична. Бизнесменът обаче не е осъден. Малко преди да го обвинят за ДДС измамите, през 2012 г. той е арестуван по операцията "Цигараджиите". Присъда и там още няма.
Според агенция Фокус срещу Манджуков има 48 висящи дела за измами. Справка на "Труд" във Варна показа, че в районната прокуратура няма нито една висяща преписка. "Всичко тук е приключено. Имало е много преписки, по част от които Манджуков е бил свидетел, други са били срещу него. Но те или са прекратени, или предадени на съд, или пратени на друга инстанция", обясни говорителката на прокуратурата Десислава Йотова. В окръжната прокуратура има две производства срещу Манджуков за данъчни престъпления.

Сред жертвите на опасния чар на бизнесмена е варненец, който лековерно преди години му броил 100 хил. долара срещу обещанието да го направи министър, разказа Данов.

Съвсем некомична е историята на капитан Ивайло Маринов, приятел на Манджуков. Преди 10 г. морякът му дал 26 000 евро с обещанието да бъдат инвестирани в строежа на луксозна кооперация в тузарската Гръцка махала и да получи обратно сумата с печалба. Срещу парите Манджуков издал запис на заповед. Така и не ги върнал, а посоченият като гарант собственик на строителна фирма се оказал зидар. По случая в районния съд през м.г. бе заведено наказателно дело, което зацикли. За щастие преди това капитанът успя да си върне част от сумата, като спечели изпълнително дело.
"Ето чрез такива схеми - на едро и на дребно, той за 18 г. е прибрал поне 40 млн. лв. Но не само за себе си. Имаше чадър и в полицията, и в прокуратурата. Трябва да се разбере кой му го бе опънал. Действаше с размах, парадирайки с несъществуващи роднински връзки с оръжейния бос Петър Манджуков и с протекции от БСП", обясни Веселин Данов. Официалната червена линия в житието на Манджуков обаче е тънка и е била прекъсната още преди десетилетие. "За кратко Манджуков бе член на организацията в район "Одесос". Но поне от 8 г. не е в БСП. Моите съболезнования на семейството му", каза депутатът от левицата и бивш градски лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов. "На градската организация лев не е дал. Ако другаде е внесъл малки суми, не знам. Но да се свързва името му с БСП е спекулация", категоричен бе Гуцанов. Във Варна не е тайна, че докато гравитираше към левите, Манджуков се ползваше със симпатиите на бившия областен лидер на БСП и ексминистър Петър Димитров и на днешния фен на АБВ Боян Димитров.

Справка на "Труд" в Сметната палата показа, че Борислав Манджуков е бил дарител на БСП. През 2006 г. като физическо лице е дарил 4900 лева на столетницата, а през 2007 г. - 2000 лева. И двете дарения са направени без условия.

През декември 2003 г. тогавашната му съпруга Галя бе отвлечена от маскирани гангстери на път за къщата им в местността Евксиноград. Бремената жена бе държана 17 дни от похитителите с вързани очи в жилище, чието местонахождение и досега остава неизвестно. Първоначално бандитите поискаха 500 000 долара. После свалиха мизата на 50 000 лева. В крайна сметка Галя бе оставена пред дома си от бандитите, които не получили и стотинка.

"Никакви пари не съм давал като откуп. Мисля, че похитителите са се уплашили, че може да се случи нещо лошо на Галя - беше бременна", каза тогава Борислав Манджуков. През м.г. жената почина от цироза.

 

Делото "Цигарджиите" зацикли

ВЛАДИМИРА ГЕОРГИЕВА

Все още на старта е разследването, започнало след шумната спецакция "Цигарджиите" през юни 2012 г., при която Борислав Манджуков бе задържан. Проверка на "Труд" показа, че спецпрокуратурата е внесла обвинителен акт срещу Манджуков и сочените за негови съучастници в края на 2013 г. През януари т.г. обаче спецсъдът върнал делото на прокуратурата за доразследване. Тя протестирала, но на 12 март спецапелативният съд потвърдил, че обвинението трябва да се поправи.

При операция "Цигарджиите" зад решетките заедно с Манджуков беше прибран и известният бивш митничар Георги Владимиров-Фози (виж вдясно). Прокуратурата подозираше, че той заедно с Асен Поборников били организатори на канал за контрабандни цигари. А участници - Асен Поборников, брат му Борис, Пламен Георгиев и Борис Тасев. Според обвинението Манджуков финансирал пратката за 600 кашона с кутии цигари без бандерол, внесени от Гърция.

След арестите се разбра, че прокуратурата се сдобила със свидетел, който разкрил цялата престъпна схема. Иван Иванов разказал пред разследващите, че през 2011 г. присъствал на среща между Пламен Георгиев, който живеел със сестрата на Манджуков, варненския бизнесмен и Фози. На нея Манджуков извадил 250 хил. евро, с които щели да се купят цигарите. След това Георгиев, Фози и Иванов отишли в Атина, където на паркинг ги чакал ТИР. В него били 600-те кашона с цигари, скрити зад кутии с обувки.

 Георги Владимиров-Фози: По мишите опашки ще стигнем до котараците

"Като съберем на всички мишки опашките, ще стигнем до котараците." Така загадъчно отговори вчера бившият митничар Георги Владимиров-Фози на въпрос кой според него е убил Манджуков. И добави: " Питайте Цветанов и Борисов."

Манджуков и Фози, който тогава беше на шеф на ГКПП-Олтоманци, бяха задържани заедно в акция "Цигарджиите" през 2012 г.

Фози твърди, че не се познавал с Манджуков. "Откъде да се познаваме? Аз съм в единия край на България. Той - във Варна. Събраха ни в една операция", каза Фози.

Антиевропейски ли е Конституционният съд на Германия?

Предишна новина

Таван за таксите на съдебните изпълнители

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.